Foto: TT Nyhetsbyrån

En gripen efter explosionen i Dortmund – misstänkt islamistdåd

Uppdaterad
Publicerad

En 25-årig man har gripits efter explosionerna i Dortmund. Polisen misstänker att det rör sig om ett terrordåd med islamistisk koppling. Vid brottsplatsen har man hittat bekännelsebrev där det talas om en dödslista på idrottare, skådespelare och andra framstående personer.

På tisdagskvällen inträffade tre explosioner vid Dortmunds spelarbuss inför kvartsfinalen i Champions League mellan Borussia Dortmund och Monaco. En spelare och en polis skadades.

Nu utreder polisen om explosionerna har kopplingar till extrema islamistiska miljöer. I ett brev som hittats i närheten av bussen ska det enligt Süddeutsche Zeitung ha funnits formuleringar om att attacken var ett svar på Tysklands inblandning i militäroperationerna mot terrorgruppen IS i Syrien.

Spelarbuss utsatt för attack

Samtidigt skriver tyska Focus att det dykt upp ytterligare ett brev i polisutredningen, där någon tar på sig dådet, som möjligtvis har skrivits av en vänsterextrem grupp. Enligt brevet, som cirkulerar på internet, rättfärdigas sprängningen eftersom fotbollsklubben inte gjort tillräckligt mycket mot rasism och nazism.

Två misstänkta

En talesperson för tyska riksåklagaren, Frauke Köhler, höll på eftermiddagen en presskonferens om händelsen.

Åtminstone en av spränganordningarna innehöll metallbitar, skriver Frankfurter Allgemeine. Enligt uppgifter till Spiegel dämpades sprängkraften av att anordningarna var placerade under en häck.

– Sprängladdningarna var försedda med metalldelar. En borrade sig in i ett nackstöd. Det var tur att inget mer hände. Sprängverkan omfattar mer än hundra meter. Tändmekanismen och typen av sprängmedel undersöks, sade Frauke Köhler vid presskonferensen enligt Focus.

Tros vara ett terrordåd

Riksåklagaren utgår ifrån att det rör sig om ett terrorbrott och att motivet kan vara islamistiskt.

Polisen har två misstänkta personer och har sökt igenom deras bostäder, enligt Focus. Båda ska vara kopplade till terrorgruppen Islamiska staten (IS). Enligt Kölner Stadt-Anzeiger ska det inte finnas någon koppling mellan dem.

En 25-årig man från Wuppertal sitter gripen. Enligt uppgifter till Kölner Stadt-Anzeiger är han känd av polisen sedan tidigare.

Den andre mannen kommer från Fröndenberg och stoppades på tisdagskvällen vid en poliskontroll i närheten av brottsplatsen. Han ska finnas med på en lista över islamistiska extremister. Polisen har dock inte hittat några bevis på att han är inblandad i dådet när man sökt igenom hans bostad och bil, skriver Focus.

Hittat brev

Polisen har hittat tre bekännelsebrev med islamistiska motiv vid brottsplatsen. Där ställs krav på att tyskt stridsflyg, som används i kampen mot IS och är stationerat i Turkiet, ska dra sig tillbaka. Man kräver också att den amerikanska flygvapenbasen Ramstein i Rheinland-Pfalz ska stänga. Det hävdas också att de tyska stridflygplanen är delaktiga i mord på muslimer i kalifatet Islamiska staten.

I breven står också att IS har en dödslista över idrottare, sångare, skådespelare och samtliga framstående personer ”i Tyskland och andra korsfararnationer”. Breven har ingen underskrift och saknar IS-symbol.

Men i säkerhetskretsar anses breven vara otypiska för den islamistiska milljön, bland annat för att de saknar IS-symboler och att gärningsmännens tillvägagångssätt i Dortmund jämförs med tidigare dåd, uppger Focus. Enligt Spiegel är det ovanligt att islamister lämnar bakom sig bekännelsebrev och ställer konkreta krav.

Polisen tror inte att bekännelsen kopplad till den vänsterextrema gruppen är tillförlitlig, skriver Spiegel.

Spelaren mår bättre

Samtidigt uppges den skadade spelaren Marc Bartra vara på bättringsvägen.

– Han har klarat operationen bra, säger Dortmunds ordförande Reinhard Rauball, enligt Frankfurter Allgemeine.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelarbuss utsatt för attack

Mer i ämnet