Swedbank utreds av åklagare i Estland. Foto: Ints Kalnins/TT

Åklagare i Estland utreder Swedbank

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare i Estland har beslutat att lägga till misstänkta Swedbanktransaktioner till den förundersökning om misstänkta penningtvättsbrott som myndigheten redan bedriver mot Danske Bank.

Beskedet kommer sedan finansmannen Bill Browder i början av april anmälde Swedbank till åklagarmyndigheten i Tallinn.

Den estländska utredningen mot Danske Bank har pågått sedan det i fjol avslöjades att utländska kontohavare hade gjort misstänkta transaktioner med hjälp av en Danske Bank-filial i Estland, för sammanlagt 230 miljarder euro under perioden 2007–2015.

Kan bli aktuellt med separat utredning

Om det under utredningens gång kommer fram uppgifter som föranleder det kan det bli aktuellt att inleda en separat utredning mot Swedbank, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, EBM, beslöt den 1 april att inte inleda en förundersökning mot Swedbank på grundval av en anmälan från Browder. Myndigheten hänvisade till preskriptionsregler i den tidigare svenska penningtvättslagstiftningen.

Utreds i Sverige

Enligt Browders anmälan till EBM, som inkom i februari, ska Swedbankkonton ha använts för att tvätta 176 miljoner dollar under perioden 2006–2012.

Swedbank utreds sedan tidigare av finansmyndigheter i Sverige och de baltiska staterna, sedan SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om omfattande misstänkt penningtvätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Swedbank och penningtvätten

Mer i ämnet