Foto: EPA/SHAWN THEW

Åklagare kräver hårda straff efter Floyds död

Uppdaterad
Publicerad

Åklagarna yrkar på strängare straff än vanligt för de fyra poliser som står åtalade efter att 46-årige George Floyd kvävts till döds under ett polisingripande i våras. De hävdar att det finns en rad försvårande omständigheter, enligt domstolshandlingar.

Drygt tre månader har gått sedan det uppmärksammade dödsfallet i Minneapolis i Minnesota.

Tre av fyra poliser står i dag åtalade för medhjälp till dråp. Den fjärde, Derek Chauvin, anklagas på två dråpsliknande åtalspunkter (second-degree murder och second-degree manslaughter).

Protesterna i USA efter George Floyds död

Det var Chauvin som satte sitt knä mot Floyds hals i närmare nio minuter.

Hårdare straff

Åklagarsidan hävdar att poliserna förtjänar ett hårdare straff än vanligt. Enligt domstolshandlingar som inkom under fredagen argumenterar man för att det finns en rad försvårande omständigheter som rättfärdigar detta.

”Särskild grymhet”

Att Derek Chauvin uppvisade ”särskild grymhet” under gripandet är ett. Att de misstänkta ”aktivt deltog” i dödsfallet är ett annat.

”George Floyd, offret, var särskilt sårbar eftersom konstaplarna redan hade handfängslat honom och sedan placerat honom med bröstet ned mot trottoaren, och Floyd sade tydligt och upprepade gånger till dem att han inte kunde andas,” står det bland annat i handlingarna.

Samtliga fyra poliser som närvarade vid gripandet av Floyd har avskedats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet