Dråpmisstänkta polismannen Derek Chauvin medverakde vid häktningsförhandlingen på videolänk från ett fängelse. Foto: Cedric Hohnstadt, AP / TT

Polisman som grep George Floyd anklagas för dråp

Uppdaterad
Publicerad

Under häktningsförhandlingen i Minneapolis anklagades Derek Chauvin, den 44-årige polisman som misstänks ha orsakat 46-årige George Floyds död, officiellt för dråp. Vid fällande dom riskerar han 40 års fängelse.

När häktningsförhandlingarna mot Derek Chauvin inleddes den 8 juni hade domstolen att ta ställning till om bevisningen håller för ett åtal för den specifika grad av mord eller dråp som åklagarna anklagar polismannen för. Han anklagades då officiellt för dråp, rapporterar AP.

Tre brottsmisstankar

George Floyds familj har krävt att polismannen ska åtalas för mord, vilket inte anses troligt, då åklagarna i så fall även skulle behöva bevisa uppsåt och motiv.

När Derek Chauvin greps i slutet av maj var det i stället som anklagad för vållande till annans död. Sedan dess har åklagarna lagt till två olika brottsmisstankar om dråp. Om han fälls kan han dömas till 40 års fängelse.

”Inte glasklart”

Den video som visar ingripandet mot Floyd är ett viktigt bevis i fallet, men enligt experter är en fällande dom inte glasklar.

– Det här är ingen given sak. Åklagarna har en massa punkter de måste binda ihop, och finns det bara ett frågetecken kring en av dem kan det räcka för rimligt tvivel, säger advokaten Mike Brandt till nyhetsbyrån AP.

Flera obuktioner

Att två olika obduktioner har genomförts, med delvis olika resultat, öppnar för försvaret att hävda att Floyds hälsa var en faktor i hans död.

– Jag misstänker att det kan komma en tredje obduktion också, vilket skulle innebära att experternas ord står mot varandra, säger Minnesotaadvokaten Thomas Heffelfinger till lokala tv-stationen Kare11.

Samtliga kommer åtalas

Åtalet rör den polis som under åtta minuter och 46 sekunder tryckte sitt knä mot George Floyds hals, ett skeende som fångades på den video som spreds över världen och var den tändande gnistan för de senaste veckorna stora demonstrationer mot polisvåld.

Domstolen satte hans borgen till mellan 1 och 1,25 miljoner dollar (9,2–11,5 miljoner kronor).

Åtal väntar även för de tre övriga poliserna som medverkade vid ingripandet den 25 maj. Åtalspunkterna skiljer sig åt från det initiala åtalet, men om de fälls kan även de dömas till 40 års fängelse. Samtliga fyra poliser har avskedats från polismyndigheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet