George Floyd dog efter ökända polisingripandet – sa ”jag kan inte andas” 16 gånger

Uppdaterad
Publicerad

Han upprepar att han inte kan andas 16 gånger – på 5 minuter. Nu är George Floyd död, och den polis som höll sitt knä mot 46-åringens nacke i nästan 9 minuter misstänks för vållande till annans död.

Det är The New York Times som har gått igenom vittnesmål, officiella dokument och material för övervakningskameror för att försöka ta reda på vad som hände när George Floyd dog i samband med det nu ökända polisingripandet i Minneapolis.

Allt börjar när George Floyd, som uppges ha varit berusad, köper cigaretter med en, enligt butikspersonalen, förfalskad 20-dollarssedel vid 20-tiden på kvällen.

Enligt New York Times arbetade 46-åringen tidigare som dörrvakt på en restaurang innan han förlorade sitt jobb på grund av den pågående coronaviruspandemin.

”Dödade de honom?”

Efter en diskussion med George Floyd väljer personalen att ringa polisen. Totalt anländer tre polispatruller, och det är i samband med att den tredje patrullen anländer som 46-åringen trycks ner på gatan och får ett knä i nacken.

New York Times granskning visar att George Floyd säger att han inte kan andas 16 gånger på 5 minuter innan han blir medvetslös. Men den polis – som tidigare fått nära 17 klagomål och nu är misstänkt för vållande till annans död (”third-degree murder”) – reser inte på sig trots att flera vittnen vädjar:

– Dödade de honom?

– Känn på hans puls, han rör sig inte!

Trycker mot nacken i nästan 9 minuter

Totalt har polisen sitt knä på George Floyds nacke i 8 minuter i 46 sekunder, varav en minut är efter att ambulans anlänt. Nästan hela förloppet, där man ser hur George Floyd sluter ögonen och blir medvetslös, finns på film.

Hela händelseförloppet från det att den första polispatrullen anländer till platsen tar 17 minuter.

Vid 21.25 lokal tid dödförklaras George Floyd på ett sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.