Hunter Biden. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT

Åklagare vill väcka åtal mot Hunter Biden

Uppdaterad
Publicerad

Hunter Biden, son till USA:s president Joe Biden, ser ut att åtalas i slutet av månaden. Det visar handlingar som har lämnats in till en federal domstol av den särskilde utredaren David Weiss.

Exakt vad Hunter Biden ska åtalas för är oklart, men enligt CNN handlar det om vapenbrott. Han har även utretts för skattebrott, nämligen att inte ha lämnat in sina inkomstdeklarationer för två år.

I somras var en överenskommelse på väg, där Biden skulle erkänna sig skyldig till skattebrott och då slippa åtal för vapeninnehav medan han missbrukade droger. Det avtalet blev dock aldrig verklighet, men Bidens advokater hävdar att det gäller.

Ständig måltavla

Inför presidentvalet 2020 var Hunter Biden en ständig måltavla för den dåvarande presidenten Donald Trumps kampanj. Han utpekades då för sitt alkohol- och drogmissbruk.

Dessutom var Hunter Bidens styrelseuppdrag i ett ukrainskt gasbolag en het politisk fråga. Trump pressade Ukraina att utreda det sistnämnda, vilket sedermera ledde till att Trump ställdes inför riksrätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.