Ivanka Trump äger fortfarande varumärket vars skor produceras i den kinesiska fabriken – men tar inte längre del i företagets beslut. Foto: TT

Aktivister gripna vid Ivanka Trumps fabrik i Kina

Uppdaterad
Publicerad

Nu har återigen president Trumps rådgivare och dotter Ivanka Trump hamnat i fokus för sina affärer utomlands. Det gäller en fabrik i Kina som tillverkar skor för Ivanka Trumps varumärke. En man har gripits och två är försvunna från den aktivistgrupp som avslöjat dåliga arbetsförhållandena på skofabriken.

China Labour Watch är en aktivistorganisation som granskar arbetsförhållanden på fabriker i Kina sedan många år tillbaka. För att kunna skildra människors arbetssituation arbetar de under falsk identitet med gömda kameror.

LÄS MER: Ivanka Trump – en maktfaktor i Vita huset

Nu slår organisationen larm om att en av deras medarbetare gripits, misstänkt för att ha använt illegal avlyssningsutrustning.

Ytterligare två är försvunna vid en fabrik som tillverkar skor för varumärket Ivanka Trump i staden Dongguan.

– Vi vädjar till president Trump, Ivanka Trump och hennes företag att trycka på för att frige våra aktivister, säger Li Qiang, chef för China Labour Watch, enligt Reuters.

Undersökt hundratals fabriker

Han säger att de aldrig tidigare råkat ut för att deras aktivister misstänkts för brott under de 17 år som organisationen undersökt hundratals fabriker i Kina.

Men under senare år har trycket ökat och många av aktivisterna har trakasserats och gripits tillfälligt.

– Att arbetsrättsaktivister fängslas och trakasseras har generellt sett blivit vanligare i Kina de senaste åren, säger Tobias Andersson Åkerlund som granskat kläd- och skoindustrin Asien, i den uppmärksammade boken Modeslavar.

Ivanka Trump äger varumärket

Ivanka Trump äger fortfarande sitt varumärke men tar inte längre aktiv del i företagets beslut. Sedan hon utnämnts till president Trumps rådgivare har hon distanserat sig från bolaget för att undvika intressekonflikter. Företaget har inte velat kommentera uppgifterna.

– Ivanka Trump borde verka för att de som granskar villkoren på fabriken släpps fria, säger Tobias Andersson Åkerblom, författare till boken Modeslavar.

LÄS MER: Ivanka Trump tjänar miljarder trots anställning i Vita huset

Ivanka Trump har ifrågasatts för sina affärer i utlandet för att hon samtidigt företräder Trumpadministrationens politik att värna om den inhemska tillverkningen och jobben.

Dåliga villkor

China Labour Watch avslöjade dåliga arbetsvillkor vid två fabriker i Kina som tillverkar kläder för Ivanka Trumps varumärke, i en rapport i maj i år.

Organisationen hävdade att anställda arbetade 12.5 timmar om dagen, sex dagar i veckan, vissa för en lön på en dollar i timmen.

Alla har ansvar

Abigail Klem, vd för Ivanka Trumps företag sa i ett uttalande i Bloomberg att företaget följer gällande arbetsmiljöregler och att ”de omöjligt kan svara på anklagelser som saknar bevis och en icke namngiven fabrik.”

– Alla företagare med tillverkning i Kina har ett ansvar att se till att man följer lagen och inte bidrar till brott mot de mänskliga rättigheterna, enligt FN:s riktlinjer, säger Tobias Andersson Åkerblom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.