Ivanka och Donald Trump Foto: TT

Ivanka Trump tjänar miljarder trots anställning i Vita huset

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner har tillgångar på 6,6 miljarder kronor som de fortfarande tjänar pengar på, trots att de är anställda i Vita huset. Dokument från Vita huset visar att Trumps stab är fylld av de rikaste som någonsin suttit i en amerikansk regering.

Under en pressträff på fredagen redovisade Vita huset den privata ekonomin hos cirka 180 av deras anställda. Finansuppgifterna visade att Donald Trumps dotter Ivanka och hennes man Jared Kushner har tillgångar värda uppemot 741 miljoner dollar (6,6 miljarder kronor) som de fortfarande tjänar pengar på. Det är ett stående krav på nya regeringar i Vita huset att presentera de regeringsanställdas tillgångar för att minska risken för intressekonflikter.

För bara ett par dagar sedan blev Ivanka Trump, formellt anställd som rådgivare åt sin far och enligt Vita huset kommer hon att behålla sin ägarandel i Trump International Hotel i Washington DC, som uppskattas vara värd upp till motsvarande 225 miljoner kronor. Hotellet som ligger bara några kvarter från Vita huset och där presidenten ofta äter middag, har väckt farhågor hos etikexperter om att utländska regeringar och andra dignitärer kan bo där för att få specialtjänster från regeringen.

USA-val 2016

Läs mer: Ivankas Trumps inflytande i Vita huset ökar

Tjänar pengar via fonder

Ivanka Trumps man Kushner, som också är anställd som rådgivare åt Trump, har sålt av sina andelar i 58 företag och avsagt sig ledarpositioner på över 200 enheter i sin familjs fastighetsimperium för att undvika intressekonflikter. Kushner började med att sälja av de mest problematiska andelarna kort efter Donald Trump blev president, men tjänar i dag fortfarande pengar från företagen via en serie av fonder, skriver New York Times.

Läs mer: Trumps svärson ska förhöras om Rysslandkopplingar

Bland ministrarna finns ett större antal extremt rika än i någon tidigare amerikansk regering vilket har väckt frågor om ministrarnas oberoende. Donald Trump till val på en kritik mot det politiska etablissemanget och lovade att rensa regeringen på bankfolk och bidragsgivare – men nu har han fyllt regeringen med miljardärer och näringslivstoppar. Den nya regeringen uppges vara den mest välbärgade i USA:s historia och på pressträffen skröts det om hur mycket rikare Trumps anställda är jämfört med Obama.

– Presidenten har plockat in en massa människor som varit mycket lyckosamma och framgångsrika i det här landet. Det har satt mycket åt sidan, stora tillgångar, för att jobba åt regeringen, sade Vita husets presstalesperson Sean Spicer.

Bloomberg uppskattar att Trumps ministrar och högt uppsatta tjänstemän i regeringen har en samlad förmögenhet på över 100 miljarder kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet