Ungdomsaktivister och buddhistiska munkar deltar i ett protestmöte mot den militära regeringen samtidigt som de håller i en banderoll som lyder på burmesiska: ”Vem vågar stanna på motsatt sida av folkets vilja”, tisdagen den 1 februari 2022, i Mandalay, Myanmar. Foto: AP/TT

Aktivister i Myanmar ska hängas

Uppdaterad
Publicerad

För första gången på 32 år kommer dödsstraff att verkställas i Myanmar, uppger en talesperson för militärjuntan som styr landet.

Senaste gången det hände var 1990.

Fyra personer som av juntan anklagats för terrorism har dömts till döden genom hängning. Bland dem finns en känd demokratiaktivist och en tidigare parlamentsledamot som representerade den folkvalde men avsatta ledaren Aung San Suu Kyis parti.

De fyra har överklagat och bett om ändrat straff, men domstolen gav dem avslag, enligt talespersonen.

– Det här är sista steget, säger han.

FN:s generalsekreterare António Guterres kräver i ett uttalande att de släpps.

Sedan militärkuppen i februari i fjol har juntan med dödligt våld slagit ned de utbredda demonstrationerna i landet och tiotals människor har dömts till döden.

Datum för avrättningarna har inte satts än.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.