Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det nominerade reportaget av SVT:s Erika Bjerström och Ronald Verhoeven om översvämningarna i Pakistan. Vinnarna presenteras under Climate Week i september. Foto: Ronald Verhoeven

SVT-reportage kan få prestigefyllt journalistpris: ”Mycket hedrade”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström och fotograf Ronald Verhoeven är en av fyra nominerade till att kamma hem ett stort journalistpris för bevakningen av översvämningarna i Pakistan.

– Vi är överraskade och mycket hedrade att bli nominerade i en sådan knivskarp konkurrens, säger Erika Bjerström.

Reportaget ställs mot nominerade bidrag från bland annat jättarna CBS News och nyhetsbyrån AP för att vinna ”Covering Climate Now” i kategorin kort videoinslag. Bidraget är Erika Bjerströms och Ronald Verhoevens reportage om översvämningarna i Pakistan då en tredjedel av landet lades under vatten.

– Klimatbevakning är ett av världens snabbast växande bevakningsområden där mediehus satsar stora resurser. Washington Post till exempel har just anställt 30 klimatjournalister. Därför är det extra roligt att vårt bidrag nominerats, säger Erika Bjerström, som bevakat klimatfrågan under många år för SVT:s räkning.

Lyfter många perspektiv

Juryn för ” Covering Climate Now”, en sammanslutning av 500 nyhetsorganisation från 56 länder, skriver i sin motivering att SVT:s team lyckats ”inkludera många perspektiv i ett kort nyhetsreportage”.

Dels lyfter de en intervju med en pakistansk bonde som tvingades bo i ett tält med sin familj där de fick hantera svåra tillgångar på mat och vatten. Ett annat perspektiv som lyfts är en affärsman i Karachi som skänkte solbaserade mobilladdare till strandsatta bybor.

Totalt har 76 finalister i 15 kategorier valts ut bland nära 1 100 bidrag. Bland de nominerade till ”Covering Climate Now” hittas också CBS Sunday Morning, the Los Angeles Times, Deutsche Welle samt mindre medier som Africa Uncensored, StateImpact Pennsylvania, InfoNile, Laist.

Vinnarna tillkännages under Climate Week i september.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.