Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är som att resa genom en krigszon” – Hör SVT:s klimatkorrespondent om översvämningarna i Pakistan.

Efter katastrofen i Pakistan – fortfarande svårt läge

Uppdaterad
Publicerad

Pakistan drabbades först av en värmebölja som gjorde att glaciärer smälte, följt av kraftigt monsunregn vilket ledde till stora översvämningar. Trots att det har gått tre månader sedan katastrofen så är vattnet på många håll fortfarande kvar.

– Vi är som ett vykort från randen av klimatstupet som världen rusar mot, säger Pakistans klimatminister Sherry Rehman till SVT Nyheter.

Många i Pakistan har blivit av med sina hem och bor nu i tält. SVT:s klimatkorrespondent Erika Bjerström är på plats i ett flyktingläger i Sindh-provinsen i södra Pakistan och berättar i SVT:s Morgonstudion hur människorna i flyktinglägret lever.

– De flyktingar som har tagit sig hit, som jag faktiskt skulle vilja kalla klimatflyktingar, har det ändå ganska bra. De har mat, mediciner och tillgång till sanitet.

Klimatkrisen

Hon berättar vidare att de som har det riktigt svårt är de som blev kvar på isolerade öar. Vattnet sjunker inte undan och de har varken mat eller mediciner.

– Det största problemet har de berättat är ormarna. För även ormarna har tagit sig upp på de här torra öarna och många blir ormbitna.

En annan grupp som drabbas hårt av katastrofen är barn. Skolor har behövt göras om till flyktingförläggningar, och det kommer dröja innan barnen kan gå tillbaka till skolan berättar Erika Bjerström.

– Många barn blir väldigt oroliga över att deras hem har förvunnit och att de inte vet när de får komma hem igen.

Klimatförändringar förvärrade katastrofen

Den hårdast drabbade provinsen är just Sindh-provinsen där hjälpen fortfarande inte nått fram på flera platser.

– Jag skulle vilja säga att det har varit som att resa genom en krigszon. Det är fullt med hus som har kollapsat, och skördarna står och ruttnar. Det är en katastrof förstås för hela landet. Det är elledningar som har kollapsat och ledningar som är strömförande vilket förstås är livsfarligt, berättar Erika Bjerström.

FN:s humanitära organ i Pakistan anser att klimatförändringarna förvärrade katastrofen i Pakistan kraftigt. Som värst var en tredjedel av landet under vatten. Landets klimatminister Sherry Rehman säger att katastrofen är en direkt konsekvens av den globala uppvärmningen.

– Vi är som ett vykort från randen av klimatstupet som världen rusar mot, säger Sherry Rehman till Erika Bjerström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet