Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Dödsiffran stiger i Pakistan och översvämningarna kan orsaka vattenburna sjukdomar.

Dödsiffran fortsätter att stiga i översvämmade Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

FN har vädjat om 1,7 miljarder i bistånd för att hantera översvämningarna i Pakistan som de kallar för en ”klimatatastrof utan motstycke”.

Över 33 miljoner människor har drabbats av förödelserna och dödsiffran fortsätter stiga – under lördagen hade minst 1265 personer mist livet varav 441 barn.

Det var när glaciärer smälte och ett rekordmonusunregn slog till som delar av Pakistan drabbades av katastrofala översvämningar. På bilder som sprids över världen ser man städer under vatten och enligt Reuters utför Pakistans flotta hjälpinsatser i områden som numera liknar hav.

Miljontals människor har förlorat sina hem och bristen på mat är akut, samtidigt som landet fruktar utbrott av vattenburna sjukdomar från översvämningsvattnet.

I staden Johi i Sindh-provinsen, har bostäder och jordbruksmark ödelagts och vägar är oåtkomliga. Invånare som förlorat sina hem sover i provisoriska tält och en sjukvårdsklinik har öppnats i en gammal bröllopssal dit människor går för att få gratis behandling.

– Vi tillhandahåller kanyler och dropp eftersom de flesta patienter som kommer hit lider av diarré, malaria, hög feber och hudproblem. På vår öppenvårdsavdelning behandlar fem till sex läkare 700-800 patienter dagligen, säger Roshan Ali Khan, som är läkare.

Hör röster från de som drabbats av översvämningarna i staden Johi i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.