Orkanen Maria har översvämmat stora områden. Foto: TT

Akut evakuering i Puerto Rico – damm på väg att brista

Uppdaterad
Publicerad

I Puerto Rico har 40 kommuner av 78 inte kunnat nås av myndigheterna, mer än två dagar efter att orkanen Maria drabbade ön.
Samtidigt evakueras 70.000 människor i två städer på grund av en damm som riskerar att brista.

Enligt AP evakueras invånarna i två städer vid floden Guajateca i västra Puerto Rico med bussar och övriga boende i området uppmanas söka sig till högre terräng. Situationen beskrivs som extremt farlig av USA:s nationella väderinstitut. En ingenjör har rapporterat en skada som myndigheterna säger kan vara det första tecknet på en dammkollaps.

Orsakat stor förödelse

70.000 människor nedströms från den skadade dammen evakueras med bussar. Myndigheternas desperata varningar på Twitter visar tydligt på den extrema situationen.

”Alla områden runt Guajataca-floden måste evakuera NU. Era liv är i FARA”, skriver ö-nationens vädertjänst på Twitter, en varning som många av invånarna inte kan nås av.

Dammen håller tillbaka en drygt fem kvadratkilometer stor sjö, vilket skapar ett enormt tryck på dammen.

Mer än 15 000 människor befinner sig i olika härbärgen på ön och det är oklart när kommunikationsmöjligheter och elektricitet kommer tillbaka.

Sex människor har konstaterats döda i ö-nationen, men dödstalet väntas stiga.

Förstörd kommunikation

Elledningar och mobilmaster förstördes av Maria, och stora delar av ön drabbades av översvämningar. 1.360 av öns 1.600 mobilmaster är obrukbara, liksom 85 procent av kablarna för telefoni och internet.

Då många vägar är blockerade och telefonerna döda, säger myndigheterna att situationen kan vara ännu värre än vad de hittills har kunnat konstatera.

– Vi har inte sett skadornas omfattning, säger Puerto Ricos guvernör Ricardo Rossello.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Orkanen Maria

Mer i ämnet