Foto: ScanpixVisa alla (3)
Visa alla (3)

al-Assads nya taktik: Hot mot Israel

Publicerad

Det står nu klart att al-Assad har hittat ett nytt sätt att försöka samla nationen och arabvärlden omkring honom. Det handlar om att hota Israel.

I en intervju med den libanesiska tv-sändaren Al-Manar, som ägs av Hizbollah, talade han nu om en skapa en ny front mot Israel.

Uttalandet kan tolkas som att han är beredd till militära insatser mot Israel och platsen för detta är vid Golan-höjderna. Golanområdet är syriskt men ockuperas av Israel.

Att al-Assad inriktar sig på Golan-området är ingen slump. Det kan stå som en symbol för den urgamla konflikten mellan araber och Israel.

al-Assads uträkning
Att eventuellt slå till där skulle kunna få al-Assad att få stöd från arabvärlden, som ju nu vänt sig bort från honom. Vi kan i alla fall utgå från att detta är al-Assads uträkning.

Just nu är det Österrike som bär en tung börda med att övervaka freden i den demilitariserade zonen som skiljer det ockuperade Golan från Syrien.

Och Österrike har hotat att dra sig tillbaka. Orsaken är EU:s beslut att inte förlänga vapenexportförbudet till den syriska oppositionen.

Österrike fruktar att mer vapen kan göra läget i Golan-området så farligt att det är omöjligt för FN-förband att bevara freden där.

Israel mister ett vapen
al-Assads uttalanden alarmerar Israel som redan oroats av uppgifterna att Ryssland har levererat – eller ska leverera – avancerade luftvärnsrobotar av typen S-300 till Syrien.

De har en räckvidd på 20 mil och är försedda med flera stridspetsar. De skulle kunna nå långt in i Israel och de skulle slå ett tidigare effektivt vapen ur Israels hand:

Israel har hittills kunnat bomba mål inne i Syrien. Bland annat antas man häromveckan ha bombat vad som kan ha varit en leverans av avancerade vapen till Syriens allierade Hizbollah i Libanon.

Om Syrien får S-300 är denna möjlighet borta för Israel. Uttalanden tyder på att Israel är berett att försöka slå till mot installationer – eller leveranser – av S-300 i Syrien.

Förvärrat läge
Just nu råder det dock förvirring: Frågan är om de första delarna till vapensystemet har levererats eller ej. Om svaret är ja kan man räkna med en israelisk attack inom kort.

Men läget är oklart. al-Manar sände ut ett pressmeddelande innan intervjun med al-Assad sändes. I det stod att han bekräftade att delar redan anlänt. Men i själva intervjun var han mera svävande. Ryssland har senare dementerat att något redan levererats. Detta blir aktuellt först till hösten, enligt en rysk talesman.

Alltsammans gör i alla fall att läget har förvärrats i regionen. al-Assad varnade i intervjun för att Syrien tänker slå tillbaka mot Israel vid nästa attack.

Israel riskerar nu alltså att dras in i krisen. Redan tidigare har det funnits oroande tecken på att grannlandet Libanon också håller på att dras in.

Stärkt al-Assad
al-Assad talade i intervjun med al-Manar utifrån en styrkeposition: Han kan tänka sig att ställa upp till omval 2014. Han hotar alltså med en ny front mot Israel.

Hans armé har vunnit framgångar mot oppositionen genom markvinster de senaste veckorna. Han har stöd av Ryssland och Iran och får nu hjälp med nya militärstyrkor från Hizbollah.

Den politiska oppositionens förlängda möte i Istanbul har bara uppvisat splittring. En djup spricka finns också i den militära oppositionen.

Redan tidigare har EU visat sig splittrat Syrien-frågan. USA tvekar om vad man ska göra.

USA och Ryssland ska försöka genomföra en fredskonferens fast de båda staterna är djupt splittrade om hållningen till Syrien. Och oppositionen har sagt nej till att delta.

Det är en för tillfället mycket självsäker al-Assad som framträder och det står i bjärt kontrast till oenigheten på den andra sidan. Och han lyckas få in en propagandapoäng genom att i tv-intervjun fråga: Vem representerar oppositionen?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer