Demonstranter i Pakistan bränner en docka föreställande Burmas president Aung San Suu Kyi. Foto: TT

al-Qaida hotar att straffa Burma på grund av behandlingen av rohingyer

Efter att våldet mot den muslimska folkgruppen rohingya i Burma eskalerat de senaste veckorna uppmanar terrorgruppen al-Qaida muslimer runt om i världen att stödja den utsatta folkgruppen med vapen och militärt stöd, skriver den USA-baserade organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Enligt de senaste FN-siffrorna har omkring 370.000 rohingyer tvingats fly till Bangladesh efter att våldsamheter brutit ut i Burma i slutet på augusti.

Kritiken från omvärlden mot Burmas president Aung San Suu Kui har vuxit de senaste veckorna. FN har larmat om etnisk rensning och hundratusentals personer har skrivit under en namnlista med krav på att San Suu Kui ska lämna tillbaka det nobelpris som hon tilldelades 1991.

al-Qaida varnar för hämnd

Nu har terrororgruppen al-Qaida uppmanat muslimer runt om i världen, särskilt de boende i Bangladesh, Indien, Pakistan och Filippinerna att stödja rohingyer ekonomiskt, fysiskt och militärt. Man hotar också med hämndattacker mot Burmas regering.

”Den råa behandlingen av våra muslimska bröder kommer inte passera utan bestraffning”, skriver al-Qaida i ett uttalande enligt organisationen Site.

”Burmas regering kommer få smaka vad våra muslimska bröder har smakat”, skriver man vidare.

Riskerar att eskalera våldet ytterligare

Burmas regering hävdar själva att man för en legitim strid mot ”terrorister” och har tidigare varnat för eventuella bombattacker i städerna, rapporterar Reuters. al-Qaidas senaste uppmaning riskerar nu att eskalera våldet ytterligare.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Massflykt från Burma

Mer i ämnet