Don Pellmann är 100 år och världsrekordhållare på 100 meter (i sin åldersklass). Han satte det i september i år. Foto: SVT

Åldersforskare: Snart kan vi leva i 150 år

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler lever till 100, men att bli ännu äldre är få förunnat. I Kalifornien väcker åldersforskningen stort intresse. Här satsar miljardärer och storföretag pengar på att förlänga livet till långt över 100 år. Och varför nöja sig med att bli 100 år, när man skulle kunna bli 150?

– Det är klart att jag kan springa lite för er, säger Don Pellmann utanför äldreboendet i Santa Clara, en stad i Silicon Valley söder om San Francisco.  

Don Pellmann går upprätt med spänstiga korta steg. Han är rak i ryggen och om jag inte visste bättre skulle jag gissa på en ålder runt 75 år. Men jag vet att han är världsrekordhållare på 100 meter och det är därför jag vill att han ska springa framför kameran för oss. Don Pellmann är 100 år och har rekordet på 100 meter för 100-åringar och uppåt. Han satte det i september på tiden 27 sekunder.

– Jag har haft tur med generna förstås, säger Pellman ganska belåtet efter sin 30 meters rush på parkeringen. Men så måste man också ta hand om sin kropp också – äta förnuftigt och träna.

Vår livslängd kommer att öka

Men i Silicon Valley nöjer man sig inte med att leva till 100 år, här forskas det med högre mål i sikte.

– Många åldersforskare här säger att det inte är otroligt att medellivslängden i framtiden kommer att ligga runt 150 år, säger Sonia Arrison, som skrivit boken 100+. Den handlar om att vår livslängd med all sannolikhet kommer att öka de närmaste decennierna.

Arrison pekar på hur vi redan skapar organ, hur vi från stamceller kommer att kunna odla fram och alltså byta ut den del av oss som krånglar eller har slutat att fungera.

Reservdelar till kroppen

Eller enklare uttryckt: hjärtproblem? Ring en verkstad bara!

– Vi skulle kunna reparera oss själva, ungefär som gamla bilar. Veteranbilar kan ju rulla hur länge som helst bara man underhåller och byter ut det som är slitet, säger Arrison.

– Tänk om vi kan byta ut blodkärl eller njurar. Ja, vi skulle kunna odla fram ett nytt hjärta från en stamcell – det här är inte science fiction, det här kan hända.

Den här utvecklingen pågår redan, delvis finansierad av den amerikanska militären som vill kunna ”reparera” soldater som kommer hem från slagfältet.

Vill hindra folksjukdomar att bryta ut

Ett annat spår är att helt enkelt stoppa uppkomsten av de åldersrelaterade sjukdomar vi i hög utsträckning numera dör av. Tanken är att förekomma cancer, demens och hjärtproblem. Att helt enkelt hindra folksjukdomar från att bryta ut. Den här forskningen väcker stort intresse i Silicon Valley och flera miljardärer och storföretag, bland andra Google, satsar pengar på åldersforskningen.

Michael Kope är VD för Sens-stiftelsen som bedriver och understödjer sådan forskning. Stiftelsen finansieras av externa givare. Här tror forskarna att det i framtiden kommer att vara fullt möjligt att förlänga den genomsnittliga livslängden betydligt. 

– Med åren samlar kroppen på sig en massa skadligt skräp i cellerna som de inte klarar av att ta hand om. Med tiden bidrar detta till uppkomst av demens och cancer. Åldrandet i sig är orsaken, säger Michael Kope.

”Blir du inte påkörd av en buss så dör du inte”

Michael Kope menar att den normala ämnesomsättningen leder till skador som senare leder till sjukdomar. Sens-stiftelsens forskning fokuserar på att hitta mekanismer som skulle kunna hindra åldrandet, som i sig är en faktor till att olika skador i kroppen uppstår och i förlängningen leder till sjukdomar. Tanken är alltså att titta närmare på skadorna för att se om man kan reparera, ta bort eller backa tillbaka processen innan det blir en sjukdom.

– Om vi angrep de underliggande orsakerna till sjukdomarna så kan vi förebygga och förhindra sjukdomarna från att inträffa.

– Ja, en sidoeffekt av det skulle då bli att om du inte blir påkörd av en buss – så dör du inte.

Det sista säger han helt lugnt, som om det gällde att ta på sig en varm jacka för att inte bli förkyld.

Se Korrespondenterna om Evigt liv, i kväll kl 20.00 i SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.