101-årige Adolfino Puddo har varit fåraherde sen barnsben. Han vallar fortfarande sina djur varje dag. Foto: SVT

Här blir männen äldst i världen

Uppdaterad
Publicerad

I bergsbyn Villagrande Strisaili lever männen längst i världen och drygt tjugo procent av befolkningen är över åttio år. Byn som ligger på den östra sidan av den italienska ön Sardinien är en av de så kallade blå zonerna, de fem områden i världen där människor lever längst.

För att nå det lilla samhället Villagrande Strisaili krävs ett par timmars bilresa på slingriga serpentinvägar. Väl framme upptäcker vi att det praktiskt taget bara är åldringar ute och går i det lilla samhället på cirka 3.000 invånare. Här är det männen som dominerar, trots att det annars är kvinnor som lever allra längst.

– Här finns det många gamla. Någon som är 101 år, 102 år, 103 år. Sammanlagt tror jag att det är åtta personer här i byn som är över hundra år, säger Antonio Purqo, som själv är 87 år.

Dubbelt så många över 100 år

I Villagrande Strilsaili, som ligger i Ogliastra-distriktet, finns fler än dubbelt så många personer som är över hundra år än medelsnittet i resten av världen. Människorna här har sedan urminnes tider försörjt sig antingen som fåraherdar eller bönder. Och på grund av att området ligger så isolerat i de sardinska bergen har livsstilen här varit mer eller mindre den samma under århundraden. Något som Antonio Purqo tror har varit en bidragande faktor till att befolkningen lever så länge här.

– Vi lever ett enkelt liv här, säger Antonio Purqo, som sitter tillsammans med sina vänner på en bänk framför den lokala marknaden och småpratar med sina vänner.

– Min bror fyller snart hundra år. Att han har levt så länge och mår så bra beror på att han äter lite pasta varje dag, inte dricker alkohol och så gillar han kvinnor förstås, säger han och skrattar.

I början av 2000-talet reste den belgiske forskaren Michel Poulain till Villlagrande Strisaili tillsammans med sin italienske kollega Gianni Pes. De hade hört talas om att människorna här levde ovanligt länge och ville undersöka befolkningen. När de upptäckte den höga andelen hundraåringar ringades området in med en blå penna på kartan. Detta blev början till jakten på de ”blå zonerna”, områden där människor lever längst i världen. Sedan dess har tidningen National Geographic tillsammans med forskare lokaliserat ytterligare fyra områden som ligger i topp när det gäller långt liv: Den japanska ön Okinawa, den grekiska ön Ikaria,  Nicoyahalvön på Costa Rica och Loma Linda i Kalifornien.

Stressa inte och ät lokalproducerat

  • I de blå zonerna har forskare lyckats identifiera ett flertal gemensamma nämnare som de menar ligger till grund för att folk lever så länge.
  • Ett relativt litet födointag som består av lokalt producerade matvaror. Den största delen består av grönsaker. Kött och fisk äter man inte mer än ett par gånger i veckan.
  • Stark social samhörighet hos befolkningen. De gamla bor ofta bor hemma integrerade i storfamiljer och har en stark ställning i familjen.
  • Relativt stressfria samhällen
  • Människor rör på sig ofta och mycket som en integrerad del av vardagen.  

Fåraherdarna lever längst

Det som dock skiljer östra Sardinien från de andra blå zonerna är den extremt höga andelen män som blir över hundra år. Anledningen till detta tycks vara just mycket rörelse och motion på hög höjd. Forskarna har nämligen upptäckt att det är en speciellt hög andel fåraherdar bland dem som lever allra längst på östra Sardinien.

En av dem är 101-åriga Adolfino Puddo som varit fårherde sedan barnsben. Han vallar fortfarande sina får varje dag. Sammanlagt går han cirka tre kilometer fram och tillbaka två gånger om dagen, upp och ner för backarna.

– Om man går mycket mår man bättre! Kanske är det alla dessa steg som jag går morgon som kväll som har gjort att jag fortfarande har bra hälsa.  Annars hade jag nog redan varit död, säger Adolfino Puddo.

Se Korrespondenterna om Evigt liv, i kväll kl 20.00 i SVT2

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.