• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Studenter bor gratis med äldre – i utbyte mot sällskap

Uppdaterad
Publicerad

Nederländerna är en av världens mest tätbefolkade länder här bor det nästan 17 miljoner människor det betyder 500 personer per kvadratkilometer i Sverige bor det motsvarande 24 på samma yta. Man bor överallt, i väderkvarnar, på båtar och studenterna bor till och med på äldreboenden. I dag finns tre sådana i Nederländerna.

Vi har stämt träff med Patrick Stoffer som är en av 6 studenter som för närvarande bor på Humanitas äldreboende i Deventer i Nederländerna. Han är student och hamnade på boendet på grund av bostadsbristen. Men här bor studenterna bor gratis mot att de umgås 30 timmar i månaden med de äldre.

Det är inte några bestämda aktiviteter utan mer som det faller.

”Umgänget ska vara spontant och otvunget”

Ibland blir det mindre än 30 timmar men ofta mer, grundregeln är dock att umgänge ska vara spontant och otvunget. De handlar inte om att de ska göra personalens jobb.

Patrick berättar om hur blyg han var i början.

LÄS MER: Var och en ensam är inte Italiens melodi

– Jag gick runt och hälsade på alla under den första veckan. Men dagen efter så märkte jag att det var många som hade glömt bort mig. Så då tryckte jag upp ett papper med mitt namn och ansikte på och lite information. Så delade jag ut det och sa att vi kan väl ta en kaffe någon gång och på den vägen kan man sedan bygga relationer. 

När dörren stängs blir det ett vanligt studentrum och studierna väntar.

”Jag har fått riktiga vänner”

Jag frågar om man inte blir påverkad av den lite speciella lukten i korridoren, av sjukhuskänslan och av att se personal i vård kläder gå in och ut i rum.

LÄS MER: Fiona har varit hemlös i sex år

Jag vet inte, säger Patrick men kanske måste man se till andra värden än bara att bo gratis. Jag har fått massor av nya vänner. Riktiga vänner som delar mitt liv och är intresserade som grannarna Ans och Henk .

– Där brukar många dagar sluta med en pratstund i soffan. Det är mer än en kväll i veckan efter skolan jag hamnar i deras soffa tar en öl. Skvallrar lite och hjälper Ans med hennes Facebook, säger Patrick och vinkar adjö och går in till en granne.

Se Korrespondenterna om bostadskrisens Europa i SVT PLAY och i kväll på SVT2 20.00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.