Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanske är du en av de miljontals som använt OpenAI:s tjänst Chat GPT? Nu tycker många att utveckling går för snabbt. Foto: TT/AP

Alexander Norén: ”En AI-maktkamp mellan två läger”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Helgens drama i AI-företaget OpenAI har visat den tydliga maktkampen mellan två olika läger inom AI, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– En kamp mellan de som vill gå snabbt fram med ännu mera kraftfulla AI-tjänster, och de som oroar sig för att det går för fort.

Alexander Norén

Ekonomikommentator

Under lördagen fick Sam Altman, grundare och vd för OpenAI, sparken under uppmärksammade former.

OpenAI har på kort tid blivit en av de största maktspelarna inom AI-utveckling. Inte minst sedan man lanserade verktyget ChatGPT som snabbt fick miljontals användare och sprang förbi de stora techjättarna.

– Nyligen lanserade OpenAI nya funktioner som spädde på ”AI-yran”, och vissa anser att det går för fort, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Hör Alexander Noréns analys över maktkampen i AI-världen i videon ovan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.