Sam Altman Foto: JUSTIN SULLIVAN

Chat GPT-vd:n Sam Altman sparkas

Uppdaterad
Publicerad

Sam Altman har fått sparken från OpenAI, företaget bakom den uppmärksammade AI-tjänsten ChatGPT.

Exakt varför är oklart. Enligt styrelsen har vd:n och medgrundaren inte varit helt ärlig, och företaget har därför inte kunnat ta sitt ansvar.

”Styrelsen har inte längre förtroende för hans förmåga att leda OpenAI”, skriver styrelsen i ett uttalande och hänvisar till att ”han inte varit konsekvent uppriktig i sin kommunikation”.

Den går inte närmare in på vad som ligger bakom beslutet.

Nyheten om Altmans avgång slog ned som en bomb i Silicon Valley i USA. Men företaget har efter beskedet vägrat att svara på frågor om vad hans bristande uppriktighet består i.

”Jag har älskat min tid på OpenAI”, skriver Altman själv på X, och tillägger att han ”kommer att ha mer att säga om vad som händer härnäst senare”.

I samband med beskedet meddelade bolaget också att styrelseordföranden och medgrundaren Greg Brockman skulle stiga åt sidan, men bli kvar inom bolaget.

Så blev det dock inte. Något senare meddelade Brockman på X att ”baserat på dagens nyheter så slutar jag”.

Fakta: Chat GPT

Sam Altman var med och startade företaget OpenAI år 2015 som ett icke-vinstdrivande research-laboratorium.

ChatGPT är en AI-tjänst som har skapats av OpenAI och tränats i att generera text. Den kan enligt utvecklarna svara på uppföljningsfrågor och rätta sig själv.

Roboten har lärt sig konversera genom att analysera enorma mängder texter från internet. Den fick stort genomslag under hösten 2022.

I samband med att ChatGPT lanserades brett till allmänheten blev Sam Altman själva ansiktet för nya AI-tjänster.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.