Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanske är du en av de miljontals som använt Open AI:s tjänst Chat GTP? Nu tycker många att utveckling går för snabbt. Foto: TT/AP

Alexander Norén: ”En AI-maktkamp mellan två läger”

Uppdaterad
Publicerad

Helgens drama i AI-företaget Open AI har visat den tydliga maktkampen mellan två olika läger inom AI, enligt SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

– En kamp mellan de som vill gå snabbt fram med ännu mera kraftfulla AI-tjänster, och de som oroar sig för att det går för fort.

Under lördagen fick Sam Altman, grundare och vd för Open AI, sparken under uppmärksammade former.

Open AI har på kort tid blivit en av de största maktspelarna inom AI-utveckling. Inte minst sedan man lanserade verktyget Chat GTP som snabbt fick miljontals användare och sprang förbi de stora techjättarna.

– Nyligen lanserade Open AI nya funktioner som spädde på ”AI-yran”, och vissa anser att det går för fort, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Hör Alexander Noréns analys över maktkampen i AI-världen i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.