Ett franskt brandbekämpningsplan dumpar vatten över en brand nära den algeriska byn Toudja i Kabylien-regionen den 13 augusti. Foto: Toufik Doudou/AP/TT

Algeriet bryter med Marocko efter skogsbränder

Uppdaterad
Publicerad

Algeriet anklagar Marocko för att ha orsakat dödliga markbränder – och avbryter nu sina diplomatiska relationer med grannlandet.

-Algeriet har beslutat att från och med i dag bryta de diplomatiska relationerna med Marocko, sade Algeriets utrikesminister Ramtane Lamamra vid en presskonferens på tisdagen.

-Marocko har aldrig slutat att agera fientligt mot Algeriet, tillade han.

Mitt under pågående värmebölja bröt förödande markbränder ut i Algeriet den 9 augusti. Tiotusentals hektar mark har brunnit och minst 90 människor har omkommit i eldsvådorna, varav över 30 soldater.

Algeriska myndigheter hävdar att de flesta av bränderna var anlagda, och riktar alltså en del av ansvaret mot Marocko.

Anklagelser som grannlandet tillbakavisar. Marockos utrikesdepartement skriver i ett svar att man anser att Algeriets agerande är helt omotiverat och att beslutet baseras på falska och absurda förevändningar.

Flera schismer

Konflikten om bränderna är dock endast den senaste i en rad schismer mellan länderna, som i årtionden har haft en ansträngd relation. Regeringarna anklagar varandra för att stötta oppositionsrörelser i varandras länder, där Marocko upprörs över att Algeriet stöttar separatister i området Västsahara – som Marocko ockuperar – medan Algeriets regering förargas över grannlandets inblandning i inhemska tvister.

-Den marockanska provokationen nådde sitt klimax när en marockansk FN-delegat krävde att folket i Kabylien-regionen ska bli självständigt, sade Lamamra på presskonferensen.

Strax innan markbränderna i Algeriet bröt ut beklagade Marockos kung Mohammed VI spänningarna mellan länderna och bjöd in Algeriets president Abdelmadjid Tebboune till samtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.