Demonstranter samlades i Frankrikes huvudstad Paris för att visa sitt missnöje med den algeriske presidenten Bouteflika. Foto: Charles Platiau/Reuters/TT

Algeriet inför övergångsregering – en rad ministrar avsätts

Uppdaterad
Publicerad

Efter massiva protester mot makteliten, militären och den sjuklige presidenten Abdelaziz Bouteflika har en ny övergångsregering skapats i Algeriet. Samtidigt stoppas all privat flygtrafik till och från landet.

En rad ministrar får lämna sina poster och ersätts med nya personer. Det är oklart varför och i vilket syfte ommöbleringen sker.

Enligt privata Ennahar TV är det presidenten som fattat beslut om den nya regeringen. Samtidigt behåller arméchef Ahmad Gaid Salah sin post som vice försvarsminister, enligt statlig tv. Detta trots att Salah flera gånger har uttryckt att han vill avsätta Bouteflika.

Oppositionen har tolkat Ahmad Gaid Salahs utspel om att avsätta presidenten som ett sätt för makteliten att behålla greppet om landet genom att offra den som från början gav upphov till protesterna. Protesterna har på senare tid kommit att omfatta krav på att även militärledningen och regeringen avgår.

Flygtrafik stoppas

Även den nyligen tillträdde premiärministern Noureddine Bedoui uppges stanna kvar på sin post. Han har tidigare uttryckt sitt stöd för att skjuta upp presidentvalet.

Luftfartsmyndigheten i Algeriet förbjöd på söndagen all privat flygtrafik till och från landet fram till den 30 april. Ingen förklaring gavs till detta. Men beskedet kom sedan myndigheterna meddelat att affärsmagnaten Ali Haddad – nära allierad med Bouteflika – gripits sedan han försökt lämna landet. Enligt algeriska medier är orsaken till flygförbudet att myndigheterna vill förhindra vissa framstående personer att fly utomlands.

Frånvarande ledare

President Bouteflika drabbades 2013 av en stroke. Han blev delvis förlamad, och tros lida av talsvårigheter. Sedan dess har han bara synts offentligt enstaka gånger. Massprotesterna i landet inleddes när Bouteflika via ombud uppgav att han, i strid mot författningen, skulle ställa upp en femte mandatperiod. Han ångrade sig senare, men har skjutit upp valet och vägrar lämna sitt ämbete.

Många har ifrågasatt om Bouteflika över huvud taget kan kommunicera med omvärlden, och några har spekulerat i att han är död.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.