Polis och demonstranter drabbas samman på Hongkongs flygplats. Foto: Thomas Peter/Reuters/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt kalabalik på Hongkongs flygplats – många flyg inställda

Uppdaterad
Publicerad

Tumult uppstod på tisdagskvällen mellan kravallpolis och demonstranter som för femte dagen i rad genomför protester vid Hongkongs internationella flygplats. Många flyg har ställts in sedan aktivister hindrat resenärer från att nå sina gater.

Trots nya varningar från Hongkongs ledare Carrie Lam har demonstranter fortsatt att ockupera Hongkongs internationella flygplats, som är en av världens mest trafikerade.

Tidigare har Hongkongpolisen hållit en låg profil på flygplatsen, men på tisdagskvällen lokal tid utspelades kaotiska scener när demokratiaktivister blockerade polisfordon utanför flygplatsen och försökte barrikadera ingångar.

Bråket uppstod när kravallpoliser använde pepparsprej utanför terminalbyggnaderna, i syfte att bana väg för en ambulans som aktivister försökte stoppa. Ambulansen ska försökt hämta en skadad man som omringats av aktivisterna i över två timmar, anklagad för att vara polisspion.

Polisen drog sig senare tillbaka, skriver TT.

Luftfartsmyndigheten säger att tisdagens protester, där aktivisterna rent fysiskt hindrat resenärer från att nå sina gater, har lett till allvarliga störningar för flygtrafiken. Den återupptogs på tisdagsmorgonen efter att ha ställts in dagen innan med anledning av omfattande protester.

Kritiserat lagförslag bakom protesterna

Protesterna inleddes den 31 mars för att stoppa ett lagförslag om utlämning av misstänkta brottslingar från Hongkong till Fastlandskina. Regeringen har lagt förslaget på hyllan men demonstranternas krav på ökad demokrati har tilltagit.

Bland annat kräver de att ledaren Carrie Lam avgår.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet