Timmerföretagare Richard Naugle är en av de personer som sätter sitt hopp till den nya kolgruvan. Foto: SVT

”Alla vill vi rädda världen, men vi måste jobba och äta också”

Publicerad

USA:s president Donald Trump har sagt att han ska rädda den amerikanska kolgruveindustrin. I Somerset County i västra Pennsylvania öppnade nyligen en ny gruva, men få av de som bor där tror på en varaktig renässans för kolgruvorna. Och experterna håller med dem. 

I Jennerstown i västra Pennsylvania döljer sig gamla nedlagda och nu aktiva gruvor mellan de frodiga böljande kullarna. Här har man grävt upp kol sedan 1870-talet.

I juni öppnade en ny kolgruva. Den ska tillverka en särskild sorts kol som används för framställning av stål, en nisch inom koltillverkning som utgör cirka 15 procent av världens totala produktion av kol.

Gruvan väntas ge jobb åt mellan 70 och 150 personer och det betyder mycket för bygden.

– Det finns inte så många jobb här ute. Det är lantbruk, skogsindustrin och så gruvorna. Nu hoppas vi på kanske fem nya gruvor här i trakten. Det betyder många nya jobb här, säger Richard Naugle.

LÄS MER: USA lämnar Parisavtalet

Tredje generationen timmerföretagare

Richard är timmerföretagare i tredje generationen. Över 70 procent av hans omsättning är beroende av traktens kolgruvor. Men det har varit många magra år nu med ett riktigt bottenår 2015. Donald Trump lovade att återuppliva den amerikanska kolinudstrin. Kanske bidrog det till att tre av fyra häromkring röstade på Donald Trump. Richard var en av dem.

– Vi genomled åtta år med Obama som stängde ner gruvor och kraftverk. Han ville ha ren luft och allt det där. Alla vill vi rädda världen, men vi måste jobba och äta också, säger Richard.

LÄS MER: Här har Demokraterna förlorat väljarna till Donald Trump

Gruvindustrin har sett en stadig nedgång här i USA. Andra energikällor som billig naturgas tar över alltmer av marknaden. Under de senaste tio åren har omkring en tredjedel av alla jobb inom den amerikanska koldriften försvunnit – 40.000 färre jobb bara mellan 2012 och 2016. I Somerset County har alla på ett eller annat sätt känt av krisen.

”Det var det du skulle jobba med resten av livet”

Några kilometer från den nya gruvan driver Betty Rhoads Coal Miners Café.

– Det var förkrossande. Förr i tiden var ett jobb i gruvan ett säkert jobb. Det var det du skulle jobba med resten av livet. För oss som har en restaurant var det hemskt när krisen kom. Vi brukade göra i ordning gruvarbetarnas termosar på morgonen och deras lunchmatsäck. Det var en stor del av vårt liv och det gjorde att vi hade många anställda. Det behövdes ju servitriser och kockar, säger Betty.

Beslutet om att öppna den nya gruvan togs långt före Donald Trump tog plats i Vita Huset. Men när presidenten i början på juni tillkännagav att USA hoppar av klimatavtalet, för att gynna amerikansk industri och amerikanska jobb, tog han upp det faktum att nya gruvor är på väg öppna igen. Han nämnde gruvan i Pennsylvania som ett exempel på en industri på uppgång.

LÄS MER: Analys: Trump avvecklar miljölagar

Glansdagarna är över

Men få experter – om ens några – tror att kolindustrin någonsin kommer tillbaka till sina forna glansdagar. Marknaden för det kol som används för energitillverkning ser inte ut att hämta sig. Däremot är priset på metallurgiskt kol – alltså kol som används i tillverkning av stål – just nu högt och det förklarar det lilla uppsving som kolindustrin just nu upplever.

Alla vi talar med i trakten av gruvan i Pennsylvania tycks medvetna om att gruvdriften är en del av det förgångna.

– Gruvindustrin kommer aldrig bli vad den var. Det här är bara ännu en tillfällig uppgång och det är inte värt det. De förstör landskapet och miljön, säger en familj som bor precis bredvid gruvan och som oroar sig för hur gruvan ska påverka deras närmiljö.

Men även de som har allt att vinna på den nya gruvan och de arbetstillfällen det skapar, tror det är högst tjugo år till som trakten kommer ha gruvdriften kvar. Det säger både Betty Rhoads på kaféet och sågverksägaren Richard Naugle.

– Jag har hopp om framtiden. Det har jag verkligen. Iallafall i tjugo år till. Det kommer åtminstone göra så att jag och min bror klarar oss, säger Richard, men ser inte lika hoppfull ut som han säger att han är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.