Här har Demokraterna förlorat väljarna till Donald Trump

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av miljontals besvikna amerikanska vita män som bestämt sig för att lägga sin röst på Donald Trump. –Trump har en plan. Han måste få en chans, säger Rich Kingston.

Här uppe i bergen i Pennsylvania har demokraterna förlorat arbetarklassen till Trump och republikanerna. Med hjälp av Donald Trump tycker de sig åter kunna göra sig hörda.

77 procent röstade på honom  i primärvalet.

USA-val 2016

Vi får följa med hem till Rich Kingston, hans sambo Amanda och deras son. De bor i det lilla samhället Glen Lyon dit tågen slutat gå och varannat hus förfaller. Det är vackert, lövskogarna glöder i höstfärger. Men här råder utbredd misär. 30 procent lever under fattigdomsstrecket.

SVT Nyheters Erika Bjerström och Marco Nilson reser i Pennsylvania för att träffa Donald Trumps väljare. Foto: Marco Nilson

Amanda har bipolär sjukdom men arbetar heltid på ett callcenter. Rich är arbetslös. Deras slitna lilla lägenhet är knapphändigt möblerat, de saknar matbord. På en fällstol av plast sitter Rich, enligt vad han själv säger, dygnet runt och tittar på TV.

– Jag tänker rösta på Donald Trump. Han är en affärsman och han kommer att driva det här landet som en business. Det är vad vi behöver. USA var en gång ett fritt land men nu kämpar vi i regeringens hårda grepp. Illegala migranter stjäl våra jobb.

Amanda Kingston funderar på att rösta på Hillary Clinton, för att få barnbidrag. Foto: Marco Nilson

Amanda funderar på att rösta på Hillary Clinton eftersom hon skulle vilja ha barnbidrag.

– Jag arbetar men är fattig. Varje månad måste jag välja om jag ska klara av att betala elräkningen eller kunna köpa mat.

Kanske sista valet de kan påverka

Jag frågar om Rich om han inte tycker att de skulle förtjäna ekonomiskt stöd av regeringen eftersom de kämpar både med Amandas sjukdom och hans arbetslöshet.

– Nej, svarar han, man ska klara sig själv, bara man får en chans, så byggdes det här landet och jag är inte rädd för att hugga i.

Donald Trump har sin stabilaste väljarbas bland vita män i arbetarklassen. Det är den enda demografiska grupp i USA där medellivslängden sjunker och antalet självmord ökar. Andelen vita män är en krympande grupp också som väljarbas.

Det här är kanske sista valet som vita män som väljargrupp kan påverka valutgången. Ett århundrade av kamp för att ge kvinnor,  och minoriteter som latinos och svarta rösträtt  har gett resultat. Idag är det fler kvinnor än män som  röstar i USA, gruppen latinoväljare växer snabbt – de vita männen är inte längre i majoritet.  Många är arga, och känner inte igen sig längre.

Biljardtävling blandas med politik. ”Det är en samling skurkar som styr i Washington”, säger pensionerade Tom Brannagan. Foto: Erika Bjerström

På American League nära där Rich och Amanda bor pågår en biljardtävling. I ett rökigt rum sker vadslagning om vilka som kommer att vinna. Här möter vi de män som utgör motorn i Trumps framgångar. Gruvor och fabriker har slagit igen och det är få nya jobb som skapats här uppe i glesbygden.

De som har jobb har sett sina reallöner ligga stilla sen 1996.

– Jag kommer att rösta på Trump. Varför inte ? Det kan knappast bli sämre. Det är en samling skurkar som styr i Washington. Och Clintons? Nej tack. De har haft sin chans och de åstadkom ingenting, säger pensionerade Tom Brannagan medan han smuttar på sin ölflaska.

I ett hörn sitter före detta militären Ron Kaecah, han deltog i Kambodjakriget på 70-talet och har har haft svårt behålla ett jobb sen dess.

Hur ser du på Trumps angrepp, till exempel hans nedsättande kommentarer om kvinnor?

– Det är bara att gå vidare, han är en bra person. Han kommer att göra det som krävs för att få landet på fötter. Han kommer att återupprätta hedern för oss militärer och rusta upp försvaret till det en gång var, tror han.

Ron Kaecah hoppas att Donald Trump ska rusta upp det amerikanska försvaret. Foto: Marco Nilson

Det är samma svar som återkommer, det kan inte bli sämre, han är en affärsman och vet hur man ska driva det här landet, han är inte en politiker, han är en ”outsider” som kan vända upp och ner på USA, och det kommer bli riktigt spännande, enligt de män som vi träffar.

Pennsylvania är en av de vågmästarstater där Trump och Clinton kampanjar in i det sista. Traditionellt ett demokratiskt fäste men nu har någonting hänt. Här kände sig människor bortglömda . Sen amerikanska fackförbund förlorade makt är det ingen som gett dessa människor en röst. Tills Donald Trump steg upp på den politiska scenen.

”Vad har vi att förlora?”

Men Trump har ett brett väljarstöd också utanför gruppen vita lågutbildade vita män. Han stöds också av delar av den vita utbildade medelklassen och där är det snarare hans förtäckta rasistiska budskap som går hem, en trängd medelklass tycker sig ha förlorat sina privilegier  till minoritetsgrupper som afroamerikaner, som är en av de få grupper i USA som stadigt fått det ekonomiskt bättre. När Donald Trump talar om ”Make

Donald Trumps stora väljargrupp, lågutbildade vita män, är en grupp som krymper. Foto: Marco Nilson

America Great Again” är det enligt dem vi träffar ett budskap som omfattar just vita, inga andra. 

I takt med att andelen vita väljare  i USA krymper, så håller de på att förvandlas till en  intressegrupp vilket Trump skickligt fångat upp och skapat en slags identitetspolitik kring. Donald Trump har också flera gånger sett till att kasta ut afromamerikaner och latinos från sina valvakor. Även om han skickligt navigerar runt den inflammerade frågan så är det för amerikaner uppenbart att han är just vita amerikaners egen kandidat.

– Jag vet inte om han kommer bli en bra president. Hur kan jag veta det? Men vad har vi att förlora? Säger Rich Kingston som avsked.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet