TV: Här hittar hunden bomben

Allt fler efterfrågar bombhundar

Uppdaterad
Publicerad

Terrordåden i USA har ökat efterfrågan på bombhundar. Pentagon menar i en utredning att djuren fortfarande är bäst på att avslöja sprängmedel.

I en industrilokal i den amerikanska staden Windsor i delstaten Connecticut trängs resväskor med uppbyggda murar som innehåller olika behållare. På de stora golvytorna är olika övningsbanor utsatta. Vissa väskor och behållare är fulla med sprängmedel och nu gäller det för bombhundarna att kunna avslöja var sprängmedlet finns.

Det är 13 labradorer och fyra schäfrar som just nu genomgår träningen för att bli bombhundar. Förarna som utbildar hundarna har alla arbetat inom militären eller inom polisen.

– Vi har märkt att människokänner ett stort förtroende när de ser en bombhund som söker igenom området. Men vi vet också att bombhundar har en avskräckande effekt. Att människor som tänkt att placera ut en bomb har ångrat sig när de sett vad de tror är bombhundar, menar Zane Roberts som tränar upp bombhundar i USA.

Efter bomberna vid Bostonmaraton har efterfrågan på bombhundar ökat rejält i USA. MSA Security, som är ett privat företag som utbildar bombhundar, menar att de märkt av en ökning på 30 procent. Företaget har just nu 200 bombhundar och beräknar ha ytterligare 25 stycken innan årets slut.

Pentagon har under sex års tid spenderat närmare 19 miljarder dollar på ett tekniskt system som ska avslöja bomber och sprängmedel. Myndighetens utredning visar dock att bombhundar fortfarande är det som fungerar bäst.

– Om du tar en maskin och försöker att söka igenom allt bagage lika snabbt som du söker igenom det med hjälp av en bombhund, så slår bombhunden maskinen varje gång, säger Zane Roberts.

Att träna upp en bombhund tar runt tre månader. Men det är få hundar som passar för jobbet. På MSA Security har personalen upptäckt att de bästa bombundarna är de som inte klarade av att bli ledarhundar, då de antingen var för energiska eller lätt blev distraherade av lukter.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.