De har konverterat från islam till kristendomen. Något som inte ses på med blida ögon av många. Men i dag trotsar de hot och trakasserier och sitter på ett kafé och ber öppet. Foto: SVT

Trakasserier mot kristna konvertiter

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den arabiska våren har islam fått mer plats i Mellanöstern. Men i många arabiska länder finns det unga som konverterar från islam till kristendomen.

Mitt på Bourguiba-avenyn i centrala Tunis sitter tre unga kvinnor på ett kafé och ber. Oftast brukar de träffas i hemliga husförsamlingar, som de kallar det när de träffas hemma hos varandra. Men i dag har de valt offentligheten – att öppet prata och sjunga om sina kristna tro – trots att de ofta möts av trakasserier.

– Ibland sjunger vi på gatan och folk kommer och tar bild på oss. De vet inte riktigt vad vi sjunger om, men de blir glada ändå, berättar en av de unga kvinnorna som SVT träffar.

De flesta konvertiter, som man kallar de som konverterar från en religion till en annan, är rädda att träda fram med namn och bild. Men de tre kvinnorna SVT träffar väljer att visa sina ansikten, men däremot vill de inte uppge sina namn.

Tvingas hålla låg profil

Tunisien är ändå ett av väldigt få länder där det här är möjligt. För att konvertera från islam till kristendomen innebär stora förluster.

När den arabiska våren startade för tre år sedan väcktes hoppet hos kristna i arabvärlden. De trodde att de äntligen skulle  kunna utöva sin tro och utnyttja samma rättigheter som alla andra. Men så blev det inte. I dag tvingas kristna hålla en låg profil.

Religionsfriheten i arabvärlden betyder att de som är födda kristna får utöva sin tro, och de som konverterar från kristendomen till islam får också göra det. Men tvärtom, när muslimer konverterar till kristendomen, så betraktas de som avfällingar. De kan bestraffas med stöd av lagen.

De flesta förlorar sina civila rättigheter, de blir av med sin arvsrätt, de kan inte gifta sig i kyrkan och för de få som ändå väljer en kyrklig vigsel blir konsekvenserna enorma.

Hamnar utanför sytemet

Konvertiters barn betraktas som icke-medborgare och kan inte få id-handlingar. Det leder, i sin tur, till att de inte får gå i skolan, de får inga vaccinationer och hamnar utanför det sociala systemet.

– Vi som är kristna tror på gud och har ingen rädsla för den som dödar kroppen, men vi är rädda för den som kan döda båda kroppen och själen. Vår styrka är från himlen och inte från jorden så vi är varken rädda för islamister eller salafister, berättar en annan ung kvinna.

– Ju mer de förtrycker oss desto fler blir vi, säger en av kvinnorna.

Exakt hur många konvertititer det finns i arabvärlden vet ingen. Och det mycket beroende av att de traditionella kyrkosamfunden inte vågar ta emot dem som medlemmar, av rädsla för att hamna i konflikt med myndigheterna, och finns då inte i någon statistik.

Men den kristina människorättsorganisationen Open Doors uppskattar att det finns hundratusentals kristna med muslimsk bakgrund i Mellanöstern och Nordafrika.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer