Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det sägs att det finns fler kor än människor i Argentina och nötköttskonsumtion har länge varit en del av landets identitet. Men nu har något hänt. Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Matrevolution i Argentina – nu tar grönsakerna plats på grillen

Uppdaterad
Publicerad

Argentina, av många känt som ”köttets land,” upplever nu en anmärkningsvärd ökning av vegetarianer. Ökad medvetenhet om hälsa, miljö och djurskydd driver fler att välja växtbaserade dieter. Restauranger anpassar sig till trenden och erbjuder innovativa vegetariska rätter på grillen.

– Förr var det alltid skämt och hån. Nu är en vegetarian det mest naturliga i världen, säger kocken Leonardo Goveto Sosa.

Under de senaste åren har Argentina sett en anmärkningsvärd ökning av vegetarianism som ett medvetet livsstilsval. Nötköttskonsumtion har länge varit en integrerad del av landets identitet, men nu pågår något som SVT:s utrikeskorrespondent Tigran Feilers kallar för en gastronomisk revolution.

Restauranger och matställen över hela landet omfamnar helhjärtat den nya trenden, och anpassar sina menyer därefter. Krögare låter vegetariska ingredienser som ost, svamp, papaya och fänkål skina i de nya rätterna, utan att för den sakens skull förlora den argentinska grilltraditionen.

– Alla argentinare har en relation till grillad mat. Men tidigare var det inte så vanligt att grilla grönsaker. Det här var knappt tänkbart för tio år sedan, säger restaurangägaren Leonel Chajud.

Se Tigran Feilers reportage från det vegetariska Argentina i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.