På flyktinglägret Cara di Mineo bor det 4.000 migranter. Dubbelt så många som boendet har plats för. Foto: Ronald Verhoeven

Allt mer kritiskt läge för Italien – överfulla migrantläger

Publicerad

Migrant-situationen i Italien blir nu allt mer kritisk. Sicilien beskrivs som en tryckkokare efter att mer än 50.000 migranter anlänt hittills i år. Flyktinglägren är överfulla och många blir kvar där i flera år.

Cara di Mineo ligger utanför Catania på Sicilien. Här bor 4.000 migranter som kommit med båtar från Libyen. Boendet är byggt för 2.000. Lägret ger en bild av hur kritisk situationen i Italien är just nu.

LÄS MER: Antalet flyktingar på Italienrutten ökar

Utanför träffar vi migranter som sitter på vägen. Här finns tid och plats att vara för sig själv och tänka på vad som hänt. Bintu från Ghana reste till Libyen med sina bröder:

– Jag vet inte var de är, jag vet inte om de lever eller är döda. Jag kan inte sluta tänka på dem, säger hon och vänder bort blicken.

Utnyttjad och våldtagen

Alla som vi möter bär på fruktansvärda minnen. Bintu blev satt i fängelse i Libyen. En polis tog henne därifrån och satte henne i ett hus där hon blev våldtagen flera gånger om.

– Han hällde till och med varmt vatten på mig. Han behandlade mig illa, men sedan tog han mig till en båt, så han räddade mig samtidigt, säger hon.

Kritik mot godtyckliga häktningar

Det är känsligt för oss att vara här, trots att vi ansökt om att få gå in i lägret får vi nej. Det italienska mottagningssystemet är hårt ansatt. EU har lovat mer pengar, men samtidigt öppnar inga andra länder sina hamnar för migranterna, som skulle avlasta landet.

LÄS MER: Italien i fokus under EU-migrationsmöte

Italien beskylls också för godtyckliga häktningar i sin jakt på smugglare. Tony från Nigeria satt inlåst i mer än ett år innan han släpptes. Familjen trodde att han var död eftersom han inte fick ringa hem till dem.

– Min mamma fick en stroke och min syster, som är som min extramma, fick en hjärtattack. Bara för att vi är svarta så tror de att inte vi kan tänka. Jag har rätt till ett telefonsamtal, jag vet vad internationell rätt innefattar, säger Tony.

”Deras rättigheter respekteras inte”

Tony är inte den enda som hamnar bakom lås och bom. Enligt advokater på Sicilien sker det här systematiskt.

– Tyvärr så är det så att istället för att bli erkända som offer för trafficking så hamnar många i den italienska rättsapparaten. Deras rättigheter blir inte alls respekterade, säger Paola Ottaviano, advokat vid organisationen Borderline Sicily.

LÄS MER: Flyktingar flygs direkt till Norrbotten

Italien menar däremot att man bara häktar de som kör båtarna och att de är en del av smugglingen. Men här går meningarna isär. Advokaterna säger att ofta blir migranterna lurade att köra båten, eller tvingade med våld.

Majoriteten får inte stanna

Av dom som räddas på havet bedöms runt 40 procent ha rätt till någon form av humanitärt skydd, de flesta måste åka tillbaka. Kevin säger att han hellre tar sitt liv. Han kan inte förstå att inte fler får stanna – vi hör ju alla ihop, vi måste hjälpa varann.

– Vi är ett. Vi var skapade av samma gud. Vi är en familj, du är min bror. Förstår du?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.