Andreas Kalbitz, som tidigare ledde partiet i Brandburg, men som nu uteslutits för att han tidigare varit med i ett högerextremt parti. Foto: AXEL SCHMIDT/TT

Alternativ för Tyskland får avlyssnas i ännu en delstat

Uppdaterad
Publicerad

Efter rapporter om att högerextremism vinner terräng inuti Tysklands största oppositionsparti Alternativ för Tyskland (AfD) har partiet i veckan hamnat under övervakning i ännu en delstat. Författningsskyddet, en av de tyska säkerhetsmyndigheterna, har nu rätt att i hemlighet avlyssna och infiltrera partiet i tre av 16 delstater för att säkerställa att de håller sig inom demokratins ramar.  

Partiet AfD har officiellt upplöst den så kallade ”flygeln” – en inofficiell sammanslutning av de mest radikala och tongivande politikerna längst ute på högerkanten.

”Flygeln” stämplas som högerextrem

Bland annat Björn Höcke som leder partiet i delstaten Thüringen och Andreas Kalbitz som tidigare ledde partiet i Brandburg, men som nu uteslutits för att han tidigare varit med i ett högerextremt parti. Författningsskyddet hade stämplat hela ”flygeln” som högerextrem.  

Men eftersom flera från den nu upplösta ”flygeln” fortfarande övervakas av Författningsskyddet efter uttalanden de gjort eller kontakter de haft med extremister på yttersta högerkanten, drar de med sig hela partiets delstatsavdelning under säkerhetsluppen om de väljs till ledande poster. Detta hände senast i veckan med AfD i Sachsen-Anhalt som nyligen valt en ny ordförande som själv står under övervakning. 

– Vi är det enda författningskyddet i Tyskland, sa Hans-Thomas Tillschneider direkt efter att han valts.

Pekas ut som största hotet

Tyska regeringen har under hösten pekat ut växande högerextremism som största hotet mot rättsstaten och presenterade före jul ett stort åtgärdspaket med lagändringar och projektmiljarder. Förra året förbjuds två högerextrema organisationer. 

Än så länge betraktas rikspartiet AfD endast som ett prövningfall av Författningsskyddet. Till skillnad från partiets tre delstatsavdelningar som kallas misstänkta fall, får myndigheterna bara övervaka öppna källor i rikspartiet. Alltså tal, publicerade skrifter och intervjuer med partiföreträdare. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.