Stephan Ernst under rättegången i Frankfurt i Tyskland. Foto: Kai Pfaffenbach/EPA/TT

Livstids fängelse för nazist som dödade tysk toppolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Det blev livstids fängelse för mördaren Stephan Ernst för politikermordet som skakat hela Tyskland. Inte sedan nazistregimen har en tysk politiker mördats med högerextremt motiv. Nu ska säkerhetsmyndigheten granskas om den försummat nazisthoten som den mördade kristdemokraten Walther Lübcke som länge levde under.

– Mordet som drivits fram av hat och människoförakt förblir en uppmaning: Vi måste skydda demokratin på alla sätt med mer beslutsamhet än hittills. Högerextremister hotar alla de som står upp för demokratin, säger Edgar Franke som är regeringens ansvarige för brottsofferfrågor. 

Efter en sex månader lång rättegång kom på torsdagen domen mot 47-årige Stephan Ernst som erkänt att han sköt ihjäl Walther Lübcke på terrassen vid politikerns hem i lilla byn Istha. Mördaren tillhörde den högerextrema, nynazistiska, rörelsen i norra Hessen och bevakades tidigare av säkerhetsmyndigheten. 15 år gammal tände han eld på ett hus där turkiska invandrare bodde.  

Våg av hat

Efter att Walther Lübcke under ett medborgarmöte i oktober 2015 uttalat stöd för att öppna ett tillfälligt asylboende i staden Kassel fick han motta en mängd hot, däribland dödshot. Mördaren Stephan Ernst var på medborgarmötet och spred efteråt ett filmklipp med Lübcke som väckte en våg av hat och hot på nätet mot politikern. Trots att andra politiker påtalade för säkerhetsmyndigheten att Stephan Ernst var farlig förblev bedömningen att han hade lugnat ner sig, och inte längre behövde övervakas. 

Mordet på Walther Lübcke i juni 2019 blev tillsammans med två andra högerextrema dåd under 2019 och 2020 en väckarklocka för regeringen i Tyskland att högerextremismen är ett växande hot mot demokratin. I delstaten Hessen ska ett utskott nu granska om säkerhetsmyndigheten brustit i sitt uppdrag att övervaka en farlig extremist. 

– Vi måste skydda kommunpolitiker, både yrkes- och fritidspolitiker mycket bättre än hittills, säger Edgar Franke. 

Anses särskilt farlig

En man som stått åtalad för medhjälp till mord friades, men dömdes till villkorlig dom för olaga vapeninnehav. Under rättegången har mördaren bett offrets anhöriga om ursäkt och sagt att han vill genomgå ett avhopparprogram för att lämna den högerextrema miljön. Men rätten bedömer honom i domen som särskilt farlig vilket försvårar hans chanser att få straffet förkortat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.