Arbetsmarknadsminister Amber Rudd lämnar den brittiska regeringe Foto: Victoria Jones/TT

Arbetsmarknadsminister lämnar Boris Johnsons regering

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har drabbats av ytterligare ett tungt avhopp. Arbetsmarknadsministern Amber Rudd lämnar regeringen och det Konservativa partiet. ”Jag kan inte se på när goda, lojala, moderata konservativa stängs av”, skriver hon på Twitter.

Rudds besked gavs först på sociala medier och senare, i en intervju med The Sunday Times , utvecklade hon varför hon inte längre vill vara en del av regeringen.

– Jag visste och accepterade att premiärministern inte kunde utesluta ett EU-utträde utan avtal. Jag hoppades verkligen att regeringen skulle anstränga sig för att få till ett avtal, men för tillfället ligger alltför mycket fokus på en ”no deal”, säger Rudd till tidningen.

”Finns ingen plats för avvikande åsikter”

Hon tar också avstånd från premiärministerns behandling av 21 av det Konservativa partiets ledamöter, som tvingades lämna partiet efter att ha gått emot Boris Johnson i veckans omröstningar.

– Det här visar att det inte finns någon plats i det Konservativa partiet för personer som har avvikande åsikter när det gäller EU. Och det kan jag inte stå bakom, säger Rudd och beskriver Johnsons tilltag som en ”attack på anständigheten och demokratin”.

The Sunday Times uppgav även att Rudd skulle lämna partiet, något som hon avvisade i en senare intervju med BBC, enligt Reuters. Hennes besked har väckt reaktioner inom regeringen. Både finansministern Sajid Javid och utrikesminister Dominic Raab har beklagat att hon nu lämnar sin post.

Andra ministrar pressas

Ministeravhoppet sker efter en turbulent vecka i brittisk politik där oppositionen tog över dagordningen i parlamentet och röstade fram en lag som tvingar Boris Johnson att be om en förlängning av förhandlingstiden med EU.

Förutom Rudd har även Boris Johnsons egen bror, Jo Johnson, lämnat regeringen och enligt tidningen The Guardian sätter avhoppen ytterligare press på flera andra ministrar som motsätter sig ett avtalslöst utträde ur EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.