Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Han har berövats kontroll över brexitprocessen”

”Hårt bakslag att vara premiärminister utan kontroll”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiske premiärministern Boris Johnson har lidit flera politiska nederlag. Parlamentet har berövat konservative Boris Johnson kontroll över brexit-processen, och kontroll över möjligheten att på egna premisser utlysa nyval, säger James Savage, grundare av nyhetssajten The Local i SVT:s Morgonstudion.
– Det är ett ganska hårt bakslag att vara premiärminister utan kontroll.

Boris Johnsons föregångare Theresa May brottades förgäves med det delade parlamentet som vägrade säga ja till hennes med EU framförhandlade avtal – men också till något av de alternativ som presenterades.

Det ledde till Mays avgång och Johnsons avancemang, men nu möter även han ett stort motstånd från parlamentet.

Osäkerheten kring vad som händer härnäst är stor. Parlamentet röstade på onsdagen för ett lagförslag som kan tvinga Johnson att skjuta upp brexit till den 31 januari nästa år. Men det måste godkännas av överhuset där vissa konservativa har svurit att göra sitt bästa för att hindra den.

Har ingen konstitution

En del i oklarheterna är att Storbritannien inte har en enhetlig och tydligt formulerad grundlag som tydligt definierar vilka regler som gäller.

– Reglerna är inte nedskrivna så att man lätt kan följa med och veta vad som gäller, säger James Savage.

– Så det gör det alltid väldigt svårt och det ger Boris Johnson många möjligheter att slingra igenom och få till ett hårt brexit.

Oro från EU

Boris Johnson har kritiserat Mays EU-avtal och har sagt sig tro att man kan förhandla fram ett i hans ögon mer fördelaktigt sådant.

Det som nu utspelar sig i det brittiska parlamentet ser EU som en intern brittisk angelägenhet. Men försök att redan nu förhandla om delar av avtalet man förhandlade fram med May väcker oro, säger SVT:s utrikespolitiska kommentator Erika Bjerström.

– Tongångarna från EU i går kväll är att det här är paralyserat, att Storbritannien inte har kommit med någonting nytt, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer