Amerikansk ambassadflytt till Jerusalem känslig fråga

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har under sin valkampanj meddelat att han vill flytta USA:s ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem. Både EU och FN har avrått från detta. Samtidigt säger Trumps talesperson Sean Spicer att USA ”är vid de verkligt första faserna av att ens diskutera den här frågan”.

Initiativet att flytta USA:s ambassad har fått skarp kritik för att försvåra fredsprocessen mellan Israel och Palestina. Bland annat EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini har varnat för allvarliga konsekvenser.

Påhejas av Israel

Palestinas president Mahmoud Abbas menar att flytten kan ha en förödande effekt på både fredsprocessen och tvåstatslösningen.

USA-val 2016

Israel har visat stöd för flyttplanerna och premiärminister Benjamin Netanyahu sa i december att Trumps idé är ”toppen”. Framförallt högerorienterade israeler och bosättare applåderar flytten.

Omtvistad huvudstad

Jerusalem är en omtvistad stad som är mycket betydelsefull för båda parter. Israel ser Jerusalem som sin odelade huvudstad, men detta är inte internationellt erkänt. Palestina vill se östra Jerusalem som sin huvudstad i en framtida stat men i nuläget är den östra delen ockuperad av Israel enligt internationell rätt.

– Flyttar man USA:s ambassad till Jerusalem innebär det att USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad. Palestinierna har då ingen rätt att etablera en egen huvudstad i östra Jerusalem, säger Mkhaimar Abusada, professor på Al-Azhar Universitetet till SVT:s Mellanösternkorrespondent.

Kan få våldsamma konsekvenser

Kritikerna menar att en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina är hotad om en flytt genomförs. Dessutom befaras våldet eskalera i det redan spända Jerusalem. Diplomatiska källor till CNN säger att Trumpadministrationen kommer att gå försiktigt fram med flytten, men att den fortfarande planeras att genomföras.

USA:s kongress antog 1995 en lag som beskriver Jerusalem som Israels odelade huvudstad. Men efterföljande amerikanska presidenter, både republikanska och demokratiska, har avstått från att flytta ambassaden från Tel Aviv. Anledningen är att främja förhandlingarna mellan Israel och Palestina gällande Jerusalem och konflikten i stort, samt motverka ytterligare osämja.

Palestinier demonstrera

Palestinier på Västbanken och i Gaza har anordnat demonstrationer för att visa sitt misstycke till förslaget. På flera håll har det rört sig om fredliga manifestationer, medan det har blivit våldsamt vid vissa tillfällen.

Trump talade i telefon med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu på söndagkvällen och den senare bjöds in till att möta den amerikanske presidenten i USA. Mötet ska äga rum i februari, men än är inget datum satt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet