Amerikansk högerextremist gripen i Oslo

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske högerextremisten Greg Johnson har gripits i Oslo där han befunnit sig för att föreläsa på den högerextrema konferensen Scandza forum, rapporterar norska NRK.

Det var säkerhetspolisen PST som med stöd av utlänningslagen beslutade om gripandet, som skedde strax innan klockan 11 på lördagen, skriver norska NRK. Den gripna mannen är den amerikanske högerextremisten Greg Johnson, vilket både NRK och VG fått bekräftat.

Johnson var på plats i Oslo för att föreläsa på den högerextrema konferensen Scandza forum. Enligt polisen var arrangemanget lagligt.

Har försvarat terrordåd

Martin Bernsen, presstalesperson för PST, säger till NRK att det är Johnsons politiska uttalanden som ligger bakom beslutet. Amerikanen har tidigare bland annat försvarat Anders Behring Breiviks terrordåd 2011.

– Han kan spela en uppenbar radikaliseringsroll. Han kommer att skickas ut från Norge så snart som möjligt, säger Bernsen.

Polisstyrkor på plats

I ett uttalande från Johnson, som ska ha skickats till NRK, nekar Johnson bland annat att han har stöttat användning av våld som ett politiskt verktyg.

Stora polisstyrkor är på plats vid konferensen med anledning av protester mot den.

– Flera demonstrationer har annonserats i Oslo i dag. Vi anser att vi har tillräckligt med folk för att kunna hantera dem, säger Brian Skotnes, insatsledare, till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.