John Lewis blev 80 år gammal. Arkivbild. Foto: EPA/TT

Amerikansk rättighetskämpe död: ”En titan”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanske demokraten, rättighetskämpen och kongressledamoten John Lewis, som tågade tillsammans med Martin Luther King, har avlidit i sviterna av bukspottskörtelcancer. Han blev 80 år.

”I dag sörjer USA förlusten av en av de största hjältarna i USA:s historia”, säger representanthusets talman Nancy Pelosi i ett uttalande.

”John Lewis var en titan inom medborgarrättsrörelsen och hans godget, tro och mod formade vår nation,” fortsätter hon.

”Vi är förkrossade”

Lewis var en av de yngsta i aktivistgruppen Freedom Riders som bekämpade segregation i USA:s kollektivtrafik under tidigt 1960-tal, och blev så småningom en av de starkaste rösterna i USA för rättvisa och jämlikhet.

”I kongressen var John Lewis både respekterad och uppskattad från båda sidorna inom politiken. Vi var alla stolta över att kalla kongressledamot Lewis vår kollega och vi är förkrossade över hans bortgång”, säger Pelosi.

Rättighetskämpe hela livet

Hans engagemang för medborgarrätten varade livet ut och han gjorde sitt sista offentliga framträdande i juni under de protester som utbröt efter George Floyds död.

Stödd på en käpp syntes han då sida vid sida med Washington DC:s borgmästare Muriel Bowser när de två gick till den gata framför Vita huset som precis fått namnet Black Lives Matter Plaza.

Fakta: Rättighetskämpe från Atlanta

John Lewis föddes 1940 på en bomullsfarm i delstaten Alabama.

Arrangerade en protestmarsch för afro-amerikaners rättigheter i staden Selma 1965. Händelserna skulle senare kallas för blodiga söndagen på grund av polisens våld. Lewis fick själv en skallfraktur som gav honom ett synligt ärr för resten av livet.

Valdes 1987 som kongressledamot för Demokraterna, en post han satt på fram till sin död.

Tilldelades 2011 USA:s främsta civila utmärkelse, presidentens frihetsmedalj, för sitt engagemang i medborgarrättsrörelsen.

Källa: CNN

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.