Den tillträdande presidenten Donald Trump, och människorättsaktivisten, demokraten och kongressledamoten John Lewis. Foto: TT

Efter Lewis utspel – Trump sågar legendariske människorättsaktivisten

Uppdaterad
Publicerad

På fredag kommer Donald Trump installeras som president i USA.

Inför detta har den legendariske människorättsaktivisten John Lewis offentligt ifrågasatt hur passande Donald Trump är som president. Uttalandet fick Trump rasa på Twitter.

Människorättsaktivisten, demokraten och kongressledamoten John Lewis gick på lördagen ut och ifrågasatte hur lämpad Donald Trump egentligen är som president.

– Jag ser inte att den valde presidenten som en legitim president, säger han till NBC News.

USA-val 2016

John Lewis har under åren benämnts som en legend, och har under decennier kämpat för afro-amerikaners rätt i USA. Hans uttalande kommer i samband med minnesdagen av Martin Luther King Jr, den framstående ledaren inom den afroamerikanska medborgarrättsrörelsen.

Få politiker har gått så långt i sin kritik mot valresultatet,  som Lewis, och det nya uttalandet får nu stark kritik av Donald Trump.

”Ta hand om ditt distrikt”

Trump twittrade på lördagen att John Lewis ”borde spendera mer tid på att fixa och hjälpa till i sitt distrikt, som är i fruktansvärt skick och håller på alla falla isär (för att inte nämna fullt av kriminalitet) i stället för att klaga på valresultatet”

Han tillade i nästa tweet att Lewis bara var ”snack, snack, snack – ingen verkstad eller resultat. Sorgligt!”.

”Det kommer bli svårt”

John Lewis har tidigare sagt att han inte kommer medverka under invigningscermonin, när Donald Trump installeras som president. Det blir i så fall första gången han missar en sådan cermoni under de tre decennier han suttit i kongressen, uppger han.

– Ni vet, jag tror på förlåtelse. Jag tror på att försöka arbeta med människor. Det kommer bli svårt, det kommer bli väldigt svårt, säger John Lewis i intervjun med NBC News.

Flera demokrater har stöttat kongressledamoten John Lewis.

”John Lewis är en amerikansk hjälte”, skriver bland annat kongressledamoten David Cicilline på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet