Senatorn Bob Menendez (Dem) åtalas för mutbrott. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/USA:s åklagarmyndighet

Amerikansk senator åtalas för mutor

Publicerad

Guldtackor, en bil och hundratusentals dollar. Den amerikanske senatorn Bob Menendez (demokrat) från New Jersey – och hans fru – åtalas för att ha tagit emot en rad mutor – i gengäld för inflytande.

Tre affärsmän från New Jersey åtalas för att ha betalat mutornatill senatorn och hans fru. I utbyte arbetade senatorn för attskydda och berika både affärsmännen – bland dem enegyptisk-amerikansk affärsman – och Egyptens regering. Enligtåtalet skedde mutorna från 2018 fram till juni 2022.

Menendez har tidigare nekat till alla anklagelser och sagt att han “är säker på att det inte kommer leda till någonting”. Menendez harvarit senator sedan 2006 och är ordförande i det mäktiga utskottetför utrikes relationer i senaten.

Drivande i Natofrågan

Menendez har bland annat varit drivande i att vägra säljaamerikanska F16-stridsflyg till Turkiet, innan landet säger ja tillSveriges Nato-ansökan. I februari författade han ett brev till JoeBiden där 29 senatorer skrev att de inte vill sälja någrastridsflyg innan Sverige fått ett ja av Turkiet.

Senatorn har tidigare utretts för korruption men friats efter atten jury inte kunde nå ett enhälligt beslut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hänger affären ihop med stridsflygplanet F-35 och det ryska luftvärnssystemet S-400? Se bakgrunden här. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.