Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Donald Trump åtalas för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trump åtalas – igen. Han och hans medarbetare anklagas för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia 2020.

Åklagaren Fani Willisvill att rättegången ska genomföras inom ett halvår.

Donald Trump har tidigare åtalats för bokföringsbrott, för att ha undanhållit hemligstämplade dokument och för att ha försökt omkullkasta valresultatet 2020.

Nu åtalas Trump och 18 av hans medarbetare, däribland hans tidigare personliga advokat Rudy Giuliani och tidigare stabschef Mark Meadows, för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia 2020.

”Trump och de andra åtalade i detta åtal vägrade acceptera att Trump hade förlorat och de medverkade medvetet i en konspiration för att på olaglig väg ändra valresultatet till Trumps fördel”, står det i åtalet.

Lång utredning

I över två år har distriktsåklagare Fani Willis utrett anklagelserna mot Donald Trump och hans medarbetare.

Det har bland annat handlat om ett telefonsamtal till Georgias valansvarige Brad Raffensperger, i vilket Trump säger åt republikanen att ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i delstaten.

Fani Willis meddelar på en presskonferens att de åtalade måste inställa sig i rätten senast den 25 augusti. Målet är att genomföra rättegången inom det närmsta halvåret, men Fani Willis påpekar att ett officiellt rättegångsdatum sätts av domaren.

Trump kan troligen, om han blir vald till president nästa år, benåda sig själv för de federala brott han står anklagad för. Om han döms för delstatliga brott i Georgia finns dock inte den möjligheten, rapporterar Sky News.

Expresidenten: ”Oskyldig”

Trumps organisation riktar i ett uttalande kritik mot åtalet.

”De kunde ha kommit med det här för två och ett halvt år sedan, men ändå valde de, eftersom de ville störa valet, att göra detta mitt under president Trumps framgångsrika kampanj”, skriver man.

I uttalandet beskrivs också åklagaren Fani Willis som en ”rabiat partisan” och anklagelserna kallas för ”påhitt”.

Åtal har tidgare väckts mot Trump  i New York, Florida och Washington DC. Expresidenten nekar till alla anklagelser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur långvarig kan rättsprocessen bli? Hur påverkar den Trumps politiska framtid? Kan han fortsätta sin kampanj från fängelset? – Hör SVT:s reporter på plats om åtalet mot Donald Trump Foto: TT/SVT

Fakta: Donald Trump

Donald Trump, nu 77 år gammal, var USA:s 45:e president mellan 2017 och 2021. Den frispråkige republikanen vann presidentvalet 2016 med vallöftet att ”göra USA stort igen”, men misslyckades med att bli omvald i november 2020.

Trump var den första presidenten som inte hade tidigare erfarenhet som folkvald politiker eller militär. I stället har han ägnat sitt liv åt affärer.

Född i Queens i New York har han en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Trump har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Donald Trump är far till fem barn och gift för tredje gången. Hans nuvarande hustru är slovensk-amerikanska Melania Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.