Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Trumps fastighetsskötare och personliga assistent anlände i dag till domstolen i Florida Foto: Chandan Khanna/AFP/TT

Donald Trump ställs inför nytt åtal i Florida

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trump har blivit åtalad och ska inställa sig i en domstol i Miami på tisdag. Det skriver han på den egna sociala nätverkstjänsten Truth Social. På fredagskvällen offentliggjordes åtalet av åklagaren.

I det 49 sidor långa dokumenten listas de totalt 37 åtalspunkter som riktas mot Trump. Åtalet handlar om de hundratals hemliga dokument som hittades i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter att han avgått som president.

Skulle han dömas på samtliga punkter riskerar han att få flera hundra års fängelse.

Trump påstås bland annat ha förvarat dokument innehållande information om både USA:s och andra nationers försvarsförmåga, om USA:s kärnvapenprogram samt om potentiella sårbarheter hos USA och dess allierade.

Förvarats i badrummet

Vid två tillfällen ska han också ha visat hemligstämplade dokument för utomstående personer.

– Det här åtalet saknar motstycke i USA:s historia, säger SVT:s USA-korrespondent Fouad Youcefi.

Trump anklagas samtidigt, enligt åtalet, för att ha försökt hindra utredningen genom att undanhålla dokumenten.

– Man har reagerat på hur han har förvarat de här dokumenten. De har förvarats i lådor i Mar-a-Lago. En del av dem inne i badrum, inne i en dusch, andra på en scen i ett av rummen. Så de har också behandlats och förvarats på ett sätt som de inte borde ha förvarats på, säger Fouad Youcefi.

Får stöd

Trump har beskrivit åtalet som en ”bluff”. Innan åtalet blev offentligt fick han stöd av partivännen Kevin McCarthy, representanthusets talman.

”Jag, tillsammans med varje amerikan som tror på lagstyre, står bakom president Trump mot denna allvarliga orättvisa”, skrev McCarthy på Twitter.

Andra åtalet mot expresidenten

Åtalet är det andra mot Trump. Tidigare i våras åtalades han för bokföringsbrott – ett fall som väntas gå till domstol i mars nästa år.

Trump är också ensam om att ha ställts inför riksrätt två gånger. Han friades dock i bägge fallen.

På fredagen meddelade två av Trumps tidigare advokater att de inte längre ska representera presidenten, men säger att det varit ”en ära” att ha gjort det, skriver The New York Times. Han ska nu representeras av en annan advokatbyrå.

Se hela SVT:s sändning om åtalet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.