USA:s tidigare president Donald Trump åtalas för tredje gången. Foto: Jeff Swensen/TT

Donald Trump åtalas igen

Uppdaterad
Publicerad

USA:s expresident Donald Trump kommer att åtalas igen. Det blir det tredje åtalet mot expresidenten.

Donald Trump åtalas i en federal domstol i Washington DC och åtalet är en del av den särskilde åklagaren Jack Smiths utredning av Trumps försök att få resultatet i valet 2020 ogiltigförklarat.

”Falska påståenden om fusk”

Han menar att stormningen av kongressbyggnaden Kapitolium den 6 januari 2021 genomfördes av Trump-anhängare som drevs av hans lögner om valfusk. Inne i byggnaden skulle kongressen formellt utse demokraten Joe Biden till vinnare i presidentvalet 2020 när Trumps anhängare tog sig in i byggnaden.

– Vi kommer att försöka få till en snabb rättegång så att våra bevis kan testas i domstol och bedömas av en jury, säger Smith.

Menar på häxjakt

Tidigare skrev Donald Trump så här på Truth social:

”Jag hör att den galna Jack Smith kommer att lägga ut ännu ett åtal mot er favoritpresident för att störa presidentvalet 2024”.

Den 3 augusti ska Trump infinna sig i domstol.

Flera åtal

Åtalet blir det tredje mot expresidenten. I mars väcktes åtal gällande bokföringsbrott och i juni kom Jack Smith med anklagelser gällande hur Trump hanterat hemliga dokument.

Donald Trump nekar till brott.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Svårt att hänga med i alla turer kring Donald Trumps rättsprocesser? SVT:s reporter listar alla pågående åtal och utredningar att ha kolla på mot den tidigare presidenten. Foto: TT/AP

Flera rättsprocesser mot Donald Trump

Det senaste åtalet mot Donald Trump är ett av flera mot USA:s förre president. Flera rättsliga utredningar pågår också parallellt både federalt och i flera delstater.

Valet 2020 och stormningen av kongressen

Federala åklagare granskar misstankar om att Donald Trump och hans rådgivare ska ha försökt att förändra resultatet i presidentvalet 2020. Utredningen rör bland annat eventuella påtryckningar mot officiella representanter i flera delstater. Vicepresident Mike Pence har inkallats för att vittna och korrespondens ska överlämnas enligt lag.

Den särskilde åklagaren Jack Smith, som utreder stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021, lämnade på tisdagen in åtal in gällande Trumps agerande i samband med stormningen. Åtalet är på fyra punkter och brotten beskrivs bland annat som konspiration.

Mar-a-Lago

Trump åtalades i juni på 37 punkter som framför allt handlar om expresidentens hantering av hemligstämplade och känsliga regeringsdokument som har förvarats i hans residens Mar-a-Lago i Florida efter tiden i Vita huset. Även den utredningen leds av Jack Smith. Rättegången är planerad till i maj nästa år, bara ett halvår före det amerikanska presidentvalet som Trump vill ställa upp i.

Bokföringsbrotten

34 åtalspunkter mot Donald Trump som bland annat anklagas för att ha beordrat utbetalningar till personer som hotade att gå ut med känslig information om honom i samband med presidentvalskampanjen 2016. Rättegången är planerad till mars 2024.

Delstaten Georgia

En utredning pågår om det telefonsamtal som Donald Trump gjorde till delstatens valansvarige Brad Raffensperger, där Trump ville att republikanen Raffensperger skulle ”hitta de 11 780 röster” som krävdes för att Trump skulle segra över Joe Biden i Georgia i presidentvalet 2020. Åklagare har redan varnat Trumps advokat Rudy Giuliani och flera lokala republikaner att de riskerar formella anklagelser.

Delstaten New York

Delstaten New Yorks justitieansvariga, Letitia James, har stämt Trump och hans Trump Organization för att ha vilselett skattemyndigheter om värdet på fastigheter och golfanläggningar för att få lån och skattelättnader. James kräver 250 miljoner dollar i skadestånd. Ett civilrättsligt mål inleds i oktober. Åklagare på Manhattan har utrett samma misstankar, men valde att inte väcka åtal.

Anklagelse om våldtäkt

I ett civilrättsligt mål hävdar en tidningskolumnist att hon blivit våldtagen av Donald Trump i mitten av 1990-talet. Vid rättegången som avslutades i maj kom juryn fram till att Donald Trump utsatt henne för sexuella övergrepp och att han gjort sig skyldig till förtal, då han påstått att kolumnistens utsaga var en lögn påhittad för att sälja böcker.

Trump dömdes att betala 5 miljoner dollar i skadestånd. Trump har förnekat alla anklagelser mot honom och har även överklagat skadeståndsdomen, enligt NBC.

Ytterligare en rättegång gällande förtal väntar i januari nästa år då Trump efter den första rättegången på nytt hånat tidningskolumnisten under en utfrågning i tv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.