Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Trump: ”Inte begått brott”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump är åtalad för tredje gången. Under torsdagskvällen framträdde han i rätten, där han sa att han är oskyldig på alla punkter.

USA:s expresident Donald Trump flög till Washington DC på torsdagen för att få åtalet uppläst för sig och ge sin syn på saken.

Därför åtalas han

Han är åtalad på fyra punkter för att ha försökt få resultatet efter presidentvalet 2020 ogiltigförklarat. Brotten beskrivs bland annat som konspiration.

”Syftet med konspirationen var att kullkasta de legitima resultaten av presidentvalet 2020 genom att använda medvetet falska påståenden om valfusk”, står det i det 45 sidor långa åtalet.

Donald Trump förklarade sig oskyldig på alla punkter och sa så här efter sitt framträdande:

– Det här är ren förföljelse av en politisk motståndare, det här ska inte få hända i USA. Det är förföljelse av en politisk motståndare som leder (i opinionsundersökningarna). Om man inte kan besegra dem får man åtala dem.

– En mycket sorglig dag för Amerika, sade han till pressen innan han lämnade huvudstaden, skriver TT.

Flera åtal

Åtalet blir det tredje mot expresidenten. I mars väcktes åtal gällande bokföringsbrott och i juni kom den särskilde åklagaren Jack Smith med anklagelser om hur Trump hanterat hemliga dokument.

Datumet för rättegången är ännu inte satt. Åklagarsidan vill se en rättegång snarast, medan Trumps försvar vill ha mer tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.