Amerikanska folkets ilska: Vad har kriget kostat?

Publicerad

Trycket på Joe Biden hårdnar efter tillbakadragandet av amerikanska trupper från Afghanistan. Enligt statsvetaren Elizabeth Walentin kan den amerikanska befolkningens dom bli hård.

– Folk ställer sig frågan: vad var poängen med de här 20 åren? säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Trump har kallat tillbakadragandet från Afghanistan för ett misslyckande av historiska mått och nu yttras alltmer kritik även inom Bidens eget parti.

– Han kritiseras från både höger och vänster och det har man inte sett tidigare. Det här är den största krisen i hans presidentskap, säger Elizabeth Walentin, statsvetare och pr-konsult som tidigare arbetat för Demokraterna i USA.

Dessutom har opinionen skiftat, från att en stor andel av den amerikanska befolkningen stödde Bidens politik i Afghanistan till att allt fler ifrågasätter det hastiga tillbakadragandet.

– Frågan blir nu vad kriget kostat och vad som var poängen med de här 20 åren? Det finns också en större medvetenhet i befolkningen som inte fanns för 20 år sedan. Man bryr sig om det humanitära ödet för afghanerna, säger Elizabeth Walentin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.