Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
USA:s president Joe Biden talar till nationen. Foto: Evan Vucci/AP/TT

Biden: ”Syftet var inte att bygga en enad demokrati”

Uppdaterad
Publicerad

Joe Bidens beslut om att helt dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Afghanistan väcker kritik i USA – både bland politiska motståndare och forna allierade.

– Vårt syfte med att gå in i Afghanistan var inte bygga en enad demokrati, det var att förhindra en terroristattack mot USA, säger Biden när han på måndagskvällen svensk tid för första gången uttalade sig om talibanernas maktövertagande.

Tidigare i år fattade USA:s president Joe Biden, precis som sin föregångare Donald Trump, beslut om att landet skulle dra tillbaka alla trupper från Afghanistan.

Samtidigt som USA drog ned på sin närvaro gick talibanrörelsen på offensiven, och innan slutdatumet ens nåtts hade talibanerna gripit makten och regeringsstyrkorna kapitulerat innan evakueringen har klarats av.

Bidens agerande kritiseras nu både av demokrater och republikaner. Expresidenten Donald Trump, liksom flera andra republikaner, har kritiserat det man kallar ett misslyckande. Minoritetsledaren i kongressen, Mitch McConnell, kallar tillbakadragandet för ”ett skamligt misslyckande”, Trump säger i ett uttalande att det är ofattbart att man drar tillbaka trupper innan man evakuerar civila.

– Jag tror att han (Joe Biden) kommer ha blod på sina händer på grund av vad de gjorde, säger republikanske kongressledamoten Michael McCaul till CNN.

Kritik kommer även från demokratiska partikolleger från tiden vid Obama-administrationen.

– Det kan vara den största krisen hittills för Joe Biden som president. Biden har gång på gång försäkrat att det inte ska bli en upprepning av Vietnam, kaos och tumult, vilket är precis det vi ser nu, säger SVT:s utrikesreporter Tomas Thorén på plats i USA.

Biden: Finns aldrig en bra tidpunkt

Biden har själv lagt skulden på den afghanska regeringen – och dess militär – för talibanernas snabba framfart. Det upprepar han i sitt tal till nationen under måndagskvällen svensk tid.

– Utvecklingen de senaste veckorna stärker beslutet att det var rätt att avsluta amerikanska truppers närvaro i Afghanistan. Amerikanska trupper ska inte utkämpa och dö i ett krig som afghanska trupper inte själva vill utkämpa, säger Biden.

Han påminner om vad det ursprungliga syftet med insatsen i Afghanistan var.

– Vårt syfte var inte att bygga en enad demokrati, det var att förhindra en terroristattack mot USA, säger Biden.

Biden pekar också på att han ärvt överenskommelsen om att talibanerna skulle vara med i förhandlingen av president Trump, och att expresidenten tog beslut om att dra tillbaka trupper. Han tillstår dock att utvecklingen gått snabbare än man kunnat förutse, vilket nu försvårar evakueringen.

-  Det finns aldrig en bra tidpunkt att dra tillbaka trupperna. Det här utvecklade sig snabbare än vad vi trodde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Talibanernas maktövertagande

Mer i ämnet