Talibanerna inne i Kabuls presidentpalats på söndagen. Foto: Zabi Karimi/AP/TT

Talibanerna har intagit presidentpalatset

Uppdaterad
Publicerad

Talibanerna har intagit Kabul och alla utländska ambassader evakueras. Medan FN manar till återhållsamhet och bevarande av mänskliga rättigheter firar talibanerna sin seger.

– Kriget är över i Afghanistan, säger talibanernas talesperson Mohammad Naeem.

Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har flytt landet, på söndagskvällen klev talibanerna in i presidentpalatsen i Kabul och under natten mot måndag halade USA enligt utrikesdepartementet sin flagga vid ambassaden.

Tv-stationen Al Jazeera visar bilder på talibanerna vid president Ashraf Ghani skrivbord i presidentpalatset i Kabul. På bilderna syns också flera tungt beväpnade soldater.

Stor oro

Talibanerna säger till Al Jazeera att de nu kontrollerar samtliga regeringsbyggnader i Kabul. Samt att de som arbetat för regeringen och militären kommer att erbjudas amnesti.

Afghaner på plats vittnar däremot om en stor oro och säger att de inte litar på talibanernas löfte om amnesti.

– Talibanerna säger att de inte kommer ställa till problem för dem som har arbetat med regeringen. Men människor tror inte på dem. Alla människor är rädda nu. De väntar för att se vad talibanerna kommer göra under de närmsta dagarna, säger en afghan som befinner sig på plats till SVT Nyheter.

Ska utropa Islamiska emiratet Afghanistan

Även presidenten Ashraf Ghani förklarade att talibanerna segrat i ett inlägg på Facebook:

”Nu är det talibanernas vapenmakt som har vunnit och de bär ansvar för folkets liv och egendom, men de har inte vunnit folkets själ och hjärta”, skriver Ghani, som flydde landet under söndagen.

Talibanerna kommer att ”hålla samtal” inom de kommande dagarna, med målet att skapa en ”öppen, islamisk regering”. Talibanernas talesman säger att de snart kommer att utropa Islamiska emiratet Afghanistan från presidentpalatset i Kabul, rapporterar nyhetsbyrån AP. Islamiska emiratet Afghanistan var namnet på Afghanistan från år 1996 till 2001 under styret av talibanrörelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.