Amerikanskt flyganfall i Syrien – första med Biden som president

Uppdaterad
Publicerad

USA har genomfört ett flyganfall mot anläggningar som används av Iranstödda milisgrupper i östra Syrien, enligt försvarsdepartementet Pentagon, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Anfallet är en hämnd för de raketattacker som riktats mot amerikanska styrkor i Irak tidigare samma månad.

Flyganfallet genomfördades under natten till fredag och riktades mot flera anläggningar vid en gränskontroll i östra Syrien. Enligt det amerikanska försvarsdepartementet riktades anfallet mot bland andra de Iranstödda milisgrupperna Kata'ib Hizbollah och Kata'ib Sayyid al Shuhada, rapporterar Reuters.

– Vi vet att vi träffade rätt mål. Vi vet att vi träffade dem, och vi är säkra att dessa anläggningar användes av samma shiamilisgrupper som utfärdat attackerna. Det var min rekommendation att anfalla och vi kommer fortsätta svara enligt tidsplan, säger USA:s försvarsminister Lloyd Austin till journalister i Washington, DC.

Första kända anfallet beordrat av Biden

Minst 17 milismän har dödats i attackerna, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar strider i Syrien från Storbritannien. Anfallet kommer som ett svar på den raketattack som utfärdades mot en amerikansk-kurdisk militärbas i Irak den 15 februari då en amerikansk militäranställd dödades.

Anfallet mot milisgrupperna i östra Syrien är det första kända som har utförts av amerikanska styrkor sedan Joe Bidens tillträdande som president i USA, enligt CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.