Mellanöstern föredrar Biden – trots Trumps nära band med ledarna

Uppdaterad
Publicerad

Mellanöstern påverkas starkt av USA:s utrikespolitik. Den senaste mandatperioden har president Donald Trump bland annat stärkt stödet för Israel och lämnat kärnkraftsavtalet med Iran. Men trots att Trump har goda relationer med flera av regionens ledare så finns det ett utbrett stöd för hans motståndare Joe Biden.

– Biden har sagt att han vill återuppta diplomatiska samtal med Iran, förklarar SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

När det brittiska opinionsinstitutet Yougov frågade befolkningen i 18 olika länder i Mellanöstern vem de skulle föredra som USA:s president så svarade en majoritet att de skulle välja Demokraternas kandidat Joe Biden. Under Donald Trumps fyra år vid makten har han ökat spänningarna mellan USA och Iran, något som man i flera länder ser som ett orosmoln.

– Jag var i Irak förra veckan, och där påverkas man direkt av USA:s utrikespolitik, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren, och fortsätter:

Presidentvalet i USA 2020

– Många oroar sig för att Irak ska bli ett slagfält för ett ökat våld mellan USA och Iranstödda miliser som riktar attacker mot amerikanska mål.

Vill återuppta Iranavtalet

I Irak har vissa politiska och ekonomiska reformer fått vänta till efter det amerikanska valet, eftersom den framtida relationen mellan USA och Iran anses vara så pass avgörande för landet. Bidens planer för regionen skiljer sig avsevärt från Trumps utrikespolitik.

– Biden har sagt att han vill återuppta diplomatiska samtal med Iran och att han vill återuppta Iranavtalet, säger Blomgren.

Men Bidens syn på Iran har också fått kritik:

– Det finns de som menar att det är naivt att tro att man kan ha diplomatiska samtal med Iran idag.

Det finns också flera länder i Mellanöstern som har goda relationer med Donald Trump – bland annat gulfstaterna, Israel och Egypten.

– Trump har tickat av boxarna på flera av Netanyahus önskelistor, han har bland annat flyttat den amerikanska ambassaden till Jerusalem, säger Blomgren.

”Historiskt avtal”

Donald Trump har även lyckats förbättra relationen mellan Israel och resten av Mellanöstern. Tidigare i år skrev Förenade Arabemiraten och Bahrain under på att sluta bojkotta Israel, något som Trump kallar för ett fredsavtal.

– Det är ingen tvekan om att det här är historiska avtal. Tre arabländer har återupptagit diplomatiska förbindelser med Israel, säger Blomgren.

Men att kalla det ett fredsavtal kan vara att ta i lite för mycket, menar hon:

– Frågan om vad som ska hända med 4,5 miljoner palestinier på ockuperat område är inte löst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet