-Jag märker när jag pratar med tittare i Sverige att de tror att Trump inte är populär i Mellanöstern, men det är han, säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren.

Stina Blomgren: Paus i Mellanösterns politiska kris i väntan på USA-valet

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska valet följs med stort intresse i Mellanöstern.

– Det finns ingen del av världen, förutom USA, som påverkas mer av det amerikanska valet än Mellanöstern. säger SVT:s Mellanösternkorrespondent Stina Blomgren i SVT:s Aktuellt.

I Irak har hela den politiska krisen satts på paus i väntan på det amerikanska valet.

– Det kommer att avgöra relationen mellan USA och Iran i framtiden, säger Stina Blomgren som befinner sig i Erbil i norra Irak.

Presidentvalet i USA 2020

Både Trump och Biden vill ta hem amerikanska soldater. Vad är egentligen skillnaden mellan dem?

– Trump är oförutsägbar. Det anses ha berett vägen för fredsavtalet mellan Israel och Förenade Arabemiraten och Bahrain. Men det har också lett till motsatta resultat ibland.

Blomgren fortsätter:

– Biden är en traditionell, erfaren utrikespolitiker som tror på diplomati och att ett Iran-avtal återuppväcks och att det ska minska spänningarna.

Vem är mest populär i regionen?

– Det är en helt omöjlig fråga du ställer, men den är väldigt intressant. Jag märker när jag pratar med tittare i Sverige att de tror att Trump inte är populär i Mellanöstern, men det är han.

– Biden kanske har mer stöd hos människorättsaktivister. Det finns inga tillförlitliga undersökningar, säger Stina Blomgren i Aktuellt  på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet