Den tjetjenska ledaren Ramzan Kadyrov kritiseras för hur myndigheter i den ryska regionen ofta åtnjuter straffrihet för människorättskränkningar, enligt Amnesty International. Foto: TT

Amnesty kräver undersökning av massmord i Tjetjenien

Uppdaterad
Publicerad

Uppgifter om massmord i Tjetjenien bör undersökas av ryska myndigheter, menar Amnesty International.

Amnesty International kräver att ryska myndigheter granskar uppgifter om ett massmord i Tjetjenien, som den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporterade om i söndags.

Enligt källor till tidningen ska tjetjenska myndigheter ha dödat 27 människor, som inte formellt blivit gripna, den 26 januari 2017.

LÄS MER: Homosexuella bortförda och torterade i Tjetjenien

”Straffrihet för människorättskränkningar”

”Anklagelserna kommer från en trovärdig källa och, hur fruktansvärda de än är, verkar helt rimliga för Tjetjenien där myndigheterna får fullkomlig straffrihet för människorättskränkningar”, säger Denis Krivosjejev, människorättsorganisationens biträdande chef för Europa och Centralasien, i ett uttalande.

Enligt Novaja Gazeta ska avrättningarna ha triggats av dödandet av en polis. De ska inte vara kopplade till den senaste tidens hat- och våldskampanj mot homosexuella män.

LÄS MER: ”Adam” vittnar om tortyren av homosexuella i Tjetjenien: ”De kallade oss för djur”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.